Хуманост на делу: Волонтери ГО Костолац стижу на сваку адресу

Ванредно стање и превентивне мере донеле су нове обавезе и промену начина живота. Осим што је уведена забрана изласка између 17 и 5 часова током ноћи за комплетно становништво, у кућној изолацији су сви старији од 65 година. Тим поводом организован је Call centar, а у Градској општини Костолац организована волонтерска служба за допрему прехрамбених производа, лекова и других потрепштина за наше најстарије грађане.

 

 

Хуманост на делу

У четвртак 26. марта у организацији Црвеног крста Пожаревац уз помоћ волонтера Градске општине Костолац спроведена је акција поделе 80 пакета помоћи, социјално најугроженијим лицима са територије костолачке општине.

Волонтери су у петак, 27. марта вршили расподелу 115 пакета помоћи, социјално најугроженијим лицима са територије Градске општине Костолац. Пакете је обезбедио Штаб за ванредне ситуације Града Пожаревца, а садржали су хемију и храну (ланч пакети).

 

Према речима председнице Привременог органа Градске општине Костолац, Милене Церовшек, ово је само почетак хуманитарних акција којима се помаже најугроженијим суграђанима. Она је истакла да Штаб за ванредне ситуације Града Пожаревца, планира да настави са спровођењем разних видова акција и помоћи својим суграђанима.

Морам напоменути да је за територију Градске општине Костолац активиран број телефона за помоћ старијим лицима за време трајања ванредног стања током пандемије КОРОНА ВИРУСА, како бисмо им олакшали свакодневно функционисање. Број телефона на који могу наши најстарији суграђани да се обрате за помоћ је: 061/17-38-185.

 

 

Председница Привременог органа Градске општине Костолац, Милена Церовшек, је нагласила да веома често наши најстарији суграђани позивају и број Градске општине Костолац, и у том случају запослени у Управи Градске општине Костолац волонтерима прослеђују податке о потребама најстаријих суграђана.

Сваког дана се све више јавља потреба за волонтерима, али и све више је особа које се пријављују да буду волонтери, јер желе да помогну нашим суграђанима који имају више од 65. година, који су и најугроженији. Тренутно имамо око 50 – ак волонтера који су на располагању старијим суграђанима. Важно је напоменути да свако село које које припада Градској општини Костолац (Кленовник, Петка, Острово и Село Костолац) има формиране групе волонтера.

Дневно на територији Градске општине Костолац, волонтери имају просечно, око 20 интервенција, које се огледају у виду набавке намирница (прехрамбених производа), лекова (одлазак у апотеке и набавка лекова, одлазак у Дом здравља како би се преписала редовна терапија старијим лицима),  подизање пензија (уз обавезно потписивање овлашћења), плаћање рачуна и набавка разних других потрепштина, које су им неопходне за безбрижно функционисање. Волонтери су озбиљно схватили свој задатак и  вредно раде свој посао, а возила која користе обезбедила је Управа Градске општине Костолац, а често користе и своја возила како би помогли нашим најугроженијим суграђанима, истакла је Церовшек захваливши се свим волонтерима који дају велики допринос у пружању помоћи грађанима, којима је то у овом тренутку најпотребније.

 

На територији Градске општине Костолац нема заражених КОРОНА ВИРУСОМ

 

Амбуланта за фебрилна стања и респираторне инфекције

Од пре две недеље, тачније од 17.03.2020. године функционише и ради Амбуланта за респираторна и фебрилна стања, која је оформљена у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом. Амбуланта ради у периоду од 07 – 18 часова сваког дана. Од 18 часова преузима све у вези рада амбуланте, дежурна служба огранка Дома здравља у Костолцу, рекла је председница Привременог органа Градске општине Костолац, Милена Церовшек и додала да је 24 часа је активан телефон на који могу да се обрате пацијенти са респираторним проблемима 064/8-158-284.

 

Предузећа са територије Градске општине Костолац друштвено одговорна

 

Што се тиче предузећа која се налазе на територији Градске општине Костолац, сматрам да нисам ја права особа која треба да да одговор на ово питање, али сигурна сам у то, да обзиром на чињеницу да су сва ова предузећа друштвено одговорна, поштују све мере које прописала Влада Републике Србије и све ПРЕПОРУКЕ које је донео Штаб за ванредне ситуације Града Пожаревца, како би се спречило ширење ВИРУСА COVID-19.

Апелујем на све грађане, да ПОШТУЈУ све мере које је прописала Влада Републике Србије и све ПРЕПОРУКЕ које је донео Штаб за ванредне ситуације Града Пожаревца. Такође, молим наше суграђане старије од 65. година да поштују мере самоизолације и да уколико им је потребна помоћ позову слободно Call centar и наши волонтери ће им помоћи, нагласила је Церовшек.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!