Површински коп „Дрмно”: Kад се бори трећа смена

За рад у смени запослени имају бенифицирани радни стаж, додатак на плату. За њих се организују рекреативни одмори, као и за све друге запослене који раде на радним местима са повећаним ризиком по здравље и безбедност на раду.

Зоран Ђапић, дежурни електричар на багеру „СцхРс 800”, који две и по деценије ради у смени, каже да је најгоре пред зору.

 

 

Тада сан хоће да превари и за трен обори главу, а капци постану тешки као олово. То се дешава и најискуснијим радницима у смени. Без обзира на то колико дуго радите у смени, тешко је када се мења ноћ за дан. Човек се на то тешко навикава. Увек некако та трећа смена тешко пада. Kако године протичу, стиче се искуство, које помаже да знате како се ради ноћу и на који начин се најлакше преброде кризни моменти. Најважније током ноћи је да тимски радимо, међусобно комуницирамо и да пазимо једни на друге. Сменски рад узима свој данак, организам се тешко привикава на сталне промене режима рада, мења се и начин живота – каже Ђапић.

За командама багера у смени Б ове ноћи је био Александар Ћирић, први багериста, који десет година управља машином. С нама разговара, али му је поглед усмерен према радном точку багера, који је у том тренутку радио капацитетом од 1.000 тона на сат. У кабини се осећају вибрације од радног точка. На питање да ли га оне успављују или разбуђују, Ћирић каже да у сваком случају помажу да остане будан и концентрисан на посао и рад машине.

 

 

Рад у трећој смени је исцрпљујући, посебно када су тешки временски услови, киша, снег и лед. Морате да одржите концентрацију током целе ноћи, што није лако, да остварите задате планове и испоштујете задату технологију рада ископавања угља. Посао током ноћи је стресан и ради се под тензијом, што додатно умара човека. Најгори су рани јутарњи часови, када умор од неспавања притиска. Тада појачам мало музику или позовем помоћника да не будем сам у кабини. Али с временом се човек некако навикне да лакше издржи ноћну смену. С обзиром на то да радимо две узастопне треће смене, мени увек прва ноћна смена теже пада од оне друге. Поремети човек ритам спавања и то се одмах осети. Људи који раде по сменама имају мало времена за одмор и друге животне обавезе, породицу, разоноду, рекреацију… У смени сам укупно 30 година на разним пословима и вероватно ћу из ње у пензију. Саветујем мојим млађим колегама да је најважније после ноћног рада да се добро одморе и наспавају, па све остало – каже Ћирић.

Ове ноћи није било већих проблема у раду система. Остварена је производња угља од 15.120 тона и откопано је 45.000 кубика јаловине. Док се радници смењују на машинама, Владан Васић је на редовном рапорту, на коме руководству копа подноси извештај о производним збивањима током ноћи између 11. и 12. фебруара. После тога, иде кући на одмор, а од 23 часа поново у ноћну смену.

 

 

Извор: „Енергија Kостолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!