Вучић прогласио ванредно стање у Србији!

Председник Србије Александар Вучић прогласио је вечерас ванредно стање због епидемије коронавируса.

Вучић је рекао да је Србија „у рату против невидљивог противника“ и да је то „борба за наше родитеље, за наше старије, али и за будућност наше Србије“.

Наши родитељи, они су изградили наше градове, села, путеве и пруге, направили све што у нашој земљи имамо. Данас су они нападнути и ми пре свега морамо да урадимо све што можемо да тим дивним људима помогнемо, рекао је Вучић захваливши се лекарском тиму, људима који су углед и најтежи посао ставили држави на располагање, да помогну земљи и народу.

После искустава, али и свега што смо заједнички прошли, недовољне дисциплине у разумевању порука које смо слали, на основу писма коју су Влади и мени, а на основу Устава Републике Србије коју је упутио министар одбране и предсеница Владе и ја као председник Србије упутили смо писма председници Народне скупштине Републике Србије и у складу са одредбама члана 200. став 5, којом је установљено да када Народна скупштина није у могућности да се састане одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике Србије, председник Народне скупштине и председник Владе,  истакао је председник Србије Александар Вучић прогласивши ванредно стање.

 

 

Председник је рекао да се од сутра затварају вртићи, школе, факултети, теретане, као и да се прекида са спортским дешавањима, а да ће Министарство управе и локалне самоуправе донети одлуку шта ће бити с ресторанима и кафићима.

Вучић је истакао да је Србија у поступку набавке нових респиратора и маски. Према његовим речима пет милиона маски стиже из Kине, а у поступку је и набавка нових респиратора, из те земље који стижу у среду.

У Републици Србији је до 18 часова 15. марта 2020. године регистровано укупно 48 потврђених случајева COVID 19. Од последњег извештаја, до 18 часова, тестирани су узорци 15 особа од којих je 2 узорка било позитивно. Позитивни пацијенти немају тежу клиничку слику болести и налазе се у кућним условима. У националној референтној лабораторији Института Торлак тестиранo je укупно 283 особе којe су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, наводи се на званичном сајту Министарства здравља.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!