ЕПС наставља успешну сарадњу: Потписан споразум о адаптацији бродске преводнице ХЕ „Ђердап 2”

Обнова ће омогућити да постепено расте број преведених бродова и превезеног терета. Укупна вредност пројекта процењена је на 27,5 милиона евра

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и „Електропривреда Србије“ потписали су 19. фебруара споразум о адаптацији бродске преводнице на Хидроенергетском пловидбеном систему „Ђердап 2“, којим настављају успешну сарадњу на обнови бродских преводница. Укупна вредност пројекта процењена је на 27,5 милиона евра.

 

 

Преводница која ће бити обновљена значи нови живот, исто као што нови живот значи то што ћемо у наредних 10 година, а трудимо се да то буде и мање, урадити капитални ремонт свих 10 хидроагрегата овде на „Ђердапу 2“. Тиме ћемо повећати инсталисани производни капацитет за 50 мегавата. Кад завршимо комплетну реконструкцију, имаћемо 320 мегавата инсталисане снаге најчистије и најјефтиније, зелене енергије. Захваљујем председнику Србије Александру Вучићу на подршци, као и потпредседници Владе Зорани Михајловић и свим учесницима пројекта – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Преводница је пуштена у рад 1994. године и за то време је прошло више од 170.000 пловила и
110 милиона тона робе у укупно 40.700 превођења.
Обнова ће омогућити да постепено расте број преведених бродова и превезеног терета.

Први пут после неколико деценија Србија може да каже да су улагања у водни саобраћај око 350 милиона евра. Реконструкција обе преводнице, на Ђердапу 1 и 2, вредносно износи
60 милиона евра. ЕПС ће бити задужен за документацију, министарство које водим биће инвеститор, а када се све заврши, пренећемо сва права на ЕПС. Нема ничег важнијег од улагања у енергетску и путну инфраструктуру.
Хвала ЕПС-у што смо за посао реконструкције преводнице на „Ђердапу 1“ добили похвалу европских институција да је цео тај процес један од најпрегледнијих у водном сектору наше земље – поручила је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Реконструкцијом преводнице на ХЕ „Ђердап 2“ добиће се ефикасан систем превођења пловила
уз знатно мањи број и трајање непредвиђених застоја и прекида пловидбе.

На ХЕ „Ђердап 2“ приоритет је производња електричне енергије и регулисање пловидбе на Дунаву. Бродска преводница је изузетно значајан објекат јер би без ње пловидба могла да буде заустављена. За 26 година рада хидромеханичка и друга опрема је прилично стара и стекли су се
сви услови за реконструкцију. Ово је важан дан за огранак „Ђердап“, за хидроелектрану, али и за целокупну привреду Србије – рекао је Драган Максимовић, директор производње енергије у огранку „ХЕ Ђердап“.

ЕПС настоји да користи најбољу технологију, модерну и ефикасну опрему. Захваљујући томе,
трошкови одржавања биће 30 одсто мањи него сада, рад бродске преводнице биће безбеднији, а
енергетска ефикасност опреме повећаће се за 50 одсто.

Технологија

Код прве уградње целокупна опрема бродске преводнице била је румунске производње и заснована на технологији тадашњег времена. Уз максимално превентивно и редовно одржавање
спречавани су велики кварови и застоји у регулисању пловидбе. Сада је та технологија застарела и немогуће је набавити резервне делове за преводницу јер се више не производе.

Извор: Електропривреда Србије

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!