КОСТОЛАЦ: Преко 36 милиона динара за спортске клубове, невладине организације, цркве и верске заједнице у 2019. години

У понедељак, 23. децембра одржана је конференција за медије на којој су се обратили председник ГО Костолац, Серџо Крстаноски и чланови Већа ГО Костолац Маријана Божић и Бајрам Морина. Тема конференције била је дотације невладиним организацијама, спортским клубовима и дотације за програме цркава и верских заједница у 2019. години.

 

 

Према речима Крстаноског, Градска општина Костолац је у 2019. години издвојила велика средства за функционисање спортских клубова и организација, цркава и верских заједница и невладиних организација које делују на територији костолачке општине. Укупно је за ту намену из буџета опредељено 39 милиона динара, од тога 25 милиона динара за спортске клубове и организације, 4.700.000,00 динара за културно уметничка друштва, 3 милиона динара за цркве и верске заједнице,  2.300.000,00 динара за невладине организације и 1.000.000,оо динара за удружења пензионера костолачке општине.

 

 

Маријана Божић, чланица Већа ГО Костолац задужена за ресор културе, спорта, здравства и образовања је нагласила да спорт има кључну улогу у сваком друштву, па самим тим и ГО Костолац настоји да сви грађани имају све потребне услове да тренирају, како рекреативно тако и професионално.

Буџетом за 2019. годину планирано је укупно 18 милиона динара за спортске организације. Поред тог износа Ребалансом 2 буџета, који је ГО Костолац добила пред крај године, додата су средства у износу од 7 милиона динара. Из буџета Градске општине Костолац укупно се финансира 21 спортска организација, а за следећу годину планирано је увећање тог износа за још 7 милиона динара. Највише средстава у току 2019. године опредељено је Рукометном клубу „Рудар“- 4.987.000,00 динара и ОПК „РУДАР-2001“ –  4.445.609,00 динара.

 

Без улагања у развој спортске инфраструктуре не може бити ни напретка у спорту, рекла је Божић најавивши да се у 2020. години планира реконструкција спортске хале, која ће обухватити санацију крова, замену постојеће столарије ПВЦ столаријом, као и постављање 600 ПВЦ столица. Такође планирано је и постављање терена са вештачком травом иза спортске хале. Укупна средства опредељена за ту намену износиће 7.888.000,00 динара.

 

 

Бајрам Морина, члан Већа задужен за ресор социјална питања и невладине организације је говорио о укупно издвојеним средствима која су опредељена за пројекте и програме организација које се баве правима и социјалном заштитом старијих лица и инвалида рада, као и програмима цркава и верских заједница, и невладиним организацијама које су својим програмима од интереса за ГО Костолац.

-У фебруару 2019. године расподељена су средства за програме невладиних организацијама са територије ГО Костолац – за програм социјална заштита старих лица у износу од 1.000.000,00 динара. Организације којима су ова средства додељена су Удружење пензионера ГО Костолац у износу од 800.000,00 динара и Удружење инвалида рада ГО Костолац у износу од 200.000,00 динара. Исти износ 1.000.000,00 динара, је у фебруару расподељен и за програме цркава и верских заједница док су Ребалансом 2 у децембру одобрена додатна средства у износу од 2.000.000,00 динара, што значи да је укупно за 2019. годину опредељено 3 милиона динара.

Када говоримо о невладиним организацијама чији су пројекти од интереса за ГО Костолац укупна средства износе 2 милиона динара. Средства су опредељена за 19 пројеката који су испуњавали све потребне услове, а највећи део опредељен је за програме који су социо – хуманитарног карактера и за пројекте ромских невладиних организација, с обзиром да ГО Костолац има формирану Канцеларију за ромску питања и негде је највећи део средстава опредељен за њено несметано функционисање као и за рад координатора за ромска питања – , рекао је Морина.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!