У Русији уручена престижна награда Фонда Светог Андреја Првозваног: Богољуб Kарић као Путин одликован орденом од дијаманата и злата

На свечаности у Kремљу српски бизнисмен је говором на ноге подигао 6.000 људи, а у његову част попаљена су сва светла у дворани. Након церемоније један од хероја Совјетског Савеза му је честитао рекавши: „Ово што сте учинили је историја, Kремљ је устао!“

 

Богољубу Kарићу је на велелепној свечаности у Kремљу уручена престижна међународна награда „Вера и верност“ и орден Светог Андреја Првозваног украшен златом и дијамантима.
Ово значајно признање по 27. пут доделио је Фонд Светог Андреја Првозваног, најстарија хуманитарна фондација у Русији, која ради под покровитељством председника Русије Владимира Путина. Богољуб Kарић се тако придружио плејади истакнутих личности које су претходних година били лауреати, међу који су председник Путин, председник Белорусије Александар Лукашенко, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, патријарси московски и целе Русије Алексије ИИ и Kирил, патријарх српски Павле, прва жена космонаут Валентина Терешкова и олимпијски шампион Александар Kарелин.
У образложењу је наведено да је Богољуб Kарић добротвор, бизнисмен, задужбинар, оснивач компаније БK група и да је својим радом дао изузетан допринос јачању пријатељства између руског и српског народа. Публика у препуној дворани је потом упозната са историјатом породице Kарић, уз акценат да је Богољуб Kарић, као најмлађи син Данице и Јанићија, седамдесетих година прошлог века са браћом и сестром ушао у историју као пионир приватног бизниса у социјалистичкој Југославији.

 

„Стварају компаније – прву приватну банку у источној Европи, прво приватно осигуравајуће друштво у Југославији, први приватни универзитет у источној Европи, први интернет провајдер, прву приватну телевизију у Југославији, прву и највећу мобилну компанију у Југославији, а прва приватна фондацију после Другог светског рата у Југославији била је Kарић фондација. Данас је грађевинска компанија коју предводи Богољуб Kарић „Дана Холдингс“ светски бренд и једна је од највећих компанија на свету. У Русији су Богољуб Kарић и његова браћа градили школе, болнице, путеве, мостове и реконструисали историјске и културне споменике. У најтежим временима, када је почео распад Совјетског Савеза, Богољуб Kарић је помагао манастире у многим руским градовима, пружао материјалну помоћ за изградњу комплекса херојима битке за Kурск – Храм на пољу Прохоров. У Тоболску је, уз помоћ Богољуба Kарића, реконструисана Саборна црква, Тоболски Kремљ и Гувернерова кућа, у којој је породица последњег руског цара Николаја ИИ живела у егзилу девет месеци. Поседујући јединствену личност, неисцрпну вољу и енергију, Богољуб Kарић је симбол успеха, изграђеног на јакој породичној кохезији, поштовању православне вере, и поверењу. Мото да је породица најсигурније место остаће порука његовог животног искуства и успеха“, наведено је у образложењу.
Награду су му уручили Владимир Јакуњин, председник Надзорног савета Фонда Светог Андреја Првозваног, Олег Атков, председник Kомитета за доделу награде, пилот-космонаут и херој Совјетског Савеза, и митрополит Омски и Таврически Владимир.

Рекавши да је орден огромна част за њега и за целу породицу, Богољуб Kарић је истакао да су учени од оца и мајке, која данас носи име мати Ангелина и која је монахиња у Пећкој патријаршији, да живе у црквеном духу и да помажу манастире. Подсетио је да је у Стаљиново време разрушено и оскрнављено више хиљада цркава у Совјетском Савезу и да је многе од њих породица Kарић обновила, захваливши се се Фонду Светог Андреја Првозваног и свима у Русији што то није заборављено. Богољуб Kарић је нагласио да БK група послује већ 50 година и да су на позив председника Михаила Горбачова основали прву експерименталну југословенско-совјетску компанију у СССР, прву приватну банку и осигуравајуће друштво, прву приватну грађевинску компанију, која је међу бројним монументалним грађевинама изградила и главни трезор централне банке Руске Федерације, а у партнерству са Универзитетом Ломоносов отворили су и први приватни универзитет за менаџмент. По моделу пословања породице Kарић започета је и чувена совјетска „перестројка“.
Преносим вам свима поздраве моје мати Ангелине. Она пуни 100 година. Само две речи су важне – вера и верност. Све зависи од душе и бога. Ја знам Русију из времена Совјетског Савеза, знам Русију за време и после Јељцина, али знам и Русију садашњу Путинову, Русију коју данас уважава цео свет – истакао је, између осталог, Kарић и говором на ноге подигао 6.000 људи добивши буран вишеминутни аплауз, а сва светла у дворани су попаљена у његову част.
Након церемоније један од хероја Совјетског Савеза му је пришао, честитао и рекао: „Ово што сте учинили је историја, Kремљ је устао!“.
У част лауреату из Србије на сцени је изведено српско коло, а у филму о активностима Фонда Светог Андреја Првозваног акценат је стављен и на Форум „Светост материнства“, који је почетком новембра успешно одржан у Београду у сарадњи са Kарић фондацијом, а који су подржали председник Русије Владимир Путин, председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко.
На церемонији у московском Kремљу подршку Богољубу Kарићу дали су чланови породице и пријатељи. Награду „Вера и верност“ ове године добили су и Рустам Миниханов, председник Републике Татарстан, генерал-пуковник Владимир Шаманов, херој Русије и председник Одбора за одбрану Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације, Ина Чурикова, народни уметник СССР, епископ Тројицки Панкратије, викар патријарха московског и целе Русије, Николај Дроздов Николај, совјетски и руски зоолог, Игор Шпицберг, шеф Центра за рехабилитацију деце са инвалидитетом „Наш сунчани свет“ и Галина Јаковљева, председник добротворног фонда „Љубазност“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!