Загађење земљишта тема радинице „Екологија и заштита животне средине“

У ОШ „Јован Цвијић” Костолац, одржана је радионица о екологији и заштити животне средине на тему „Загађење земљишта”. Радионицу спроводи Радио Стил у оквиру пројекта који носи назив „Едукација деце о екологији и заштити животне средине“, подржаног од стране Градске општине Костолац. Водитељ радионице била је Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије.

На радионици су ученици упознати са изворима загађивања земљишта , и које су то мере заштите земљишта од загађивања

Учесници радионице су као основне видове загађивања навели прекривање земљишта бетоном као што се то ради приликом изградње асфалтних путева и индустријских постројења, прекомерно коришћење вештачког ђубрива и пестицида, оштећење његове флоре, а као видове заштите истакли су чишћење отпада, рециклирање уместо бацања и пошумљавање.

 

 

Промене физичких, хемијских и биолошких особина земљишта доводе до смањења плодности и могу утицати на функционисање целог екосистема. То се може показати на примеру ланца исхране, када нека јестива биљка расте у земљишту које је загађено нпр. тешким металима. Те биљке човек уноси као храну у организам, не размишљајући где је та биљка расла и под којим условима. Све то може оставити последице у организму на краће или дуже време, зависно од врсте загађења.Често се преко загађеног земљишта загађују површинске и подземне воде, што је био разлог за затварање многих корисних бунара. А ту су и депоније. Преко депоније се поред земљишта загађују и подземне воде разним органсиким и неорганским једињењима, процедним водама итд. Долази и до загађивања атмосфере разним гасовитим једињењима, када долази и до ширења непријатних мириса. Kод дивљих депонија је честа појава глодара који су преносиоци разних зараза. Узроци загађења земљишта укључују и повећање урбанизације, домаћег отпада, индустријског отпада и неприкладних пољопривредних активности.

Четири ствари који сваки грађанин може да уради, како би смањио загађење:

1. Изађите негде у природу и прошетаје, уживајте у њој
На тај начин почећете више да је цените.

2. Покушајте да смањите количину отпада, избегавајте паковану храну и сличне производе.

3. Заузимање зелених површина и изградња на њима, мора да вам буде задња опција.
Поготово ако живите у граду. Макар оне биле и занемарљиво мале и неугледне.

4. Бавите се одрживим туризмом и одрживом (органском) пољопривредом.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!