Уређење одлагалишта јаловине на ПK „Дрмно“: Рекултивисано 35 хектара

За наредну годину планирана су средства у висини од око 50 милиона динара и уређење 56 хектара деградираних површинаПослови на рекултивацији деградираног земљишта ове године реализовани су на унутрашњем одлагалишту Површинског копа „Дрмно“. Техничка рекултивација урађена је на 70 хектара. С обзиром на чињеницу да ће се радови изводити до краја године, очекивања су да ће за наредну сезону садње биолошког материјала бити припремљено још око 20 хекара земљишта.

Велимир Дамњановић, самостални инжењер за биолошку рекултивацију, каже да је у потпуности уређен простор од 35 хектара на југозападној страни одлагалишта.

Багремом је пошумљена косина етаже унутрашњег одлагалишта на површини од 20 хектара, а на равним деловима урадили смо сетву легуминозних смеса траве на 15 хектара. Поред рекултивације девастираног земљишта, радило се и на одржавању постојећих засада и уређених површина. По основу газдовања газдинском јединицом копова „Kостолац“, попунили смо садњу багремом и сибирским брестом на 6,64 хектара на спољњем одлагалишту, као и на другим деловима газдинске јединице на око три хектара. Током године изведени су радови и на редовном одржавању уређених простора на 45 хектара − каже Дамњановић.
За овогодишње радове на рекултивацији утрошено је 53 милиона динара. За наредну годину планирана су средства у висини од око 50 милиона динара и уређење 56 хектара деградираних површина.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!