Здрава животна средина приоритет за будућност и наше потомке

У оквиру пројекта који носи назив „Едукација деце о екологији и заштити животне средине“, који спроводи „Радио Стил” одржане су радионице и предавања у Основној школи „Јован Цвијић“ у Костолцу, а такође емитоване су и емисије у програму „Радио Стил”-а.  У организацији су учествовали „Психолошки центар“ и наставнички кадар школе, а предавач и водитељ радионице била је Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије. Пројекат има задатак да едукује децу школског узраста о екологији и важности очувања животне средине.

У радионици су учествовали ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда и то чланови вршњачких тимова и Ђачког парламента. Ученици су били распоређени у три групе, а свака група је добила улогу чувара једног елемента природе.

Након краткотрајног уводног излагања водитеља радионице, учесници упознати са основним еколошким појмовима, затим су приступили заједничком размишљању и тражењу одговора на постављена питања.

 

 

Учећи о екологији и о заштити животне средине деца стичу навике које ће примењивати до краја живота. Ако деца науче да поштују и брину о свету у коме живимо, односно о биљним и животињским врстама на нашој планети, они ће допринети да се тај свет сачува и за будуће генерације.  Другим речима, залагаће се за заштиту природе.

Све што људи чине утиче на свет у коме живимо. Немамо неограничене ресурсе, а имамо моћ да уништавамо или стварамо. Зато би требало да научимо децу да стварају, брину о животној средини, али и да је поштују.

Kако би деца једног дана постала део заједнице која брине о животној средини потребно је да истражују свет природе који их окружује, како би се емотивно везала за њега. Деца уче на примерима, зато ћемо им ми својом бригом о животној средини, ставовима и понашањем помоћи да на правилан начин реагују на свет око себе.

Кроз радионице и предавање подигнута је еколошку свест код учесника пројекта, а све у циљу очувања и унапређења услова за живот у локалној заједници, с обзиром да заштита животне средине као и однос човека према природи и њеним ресурсима су веома важне теме са којима би младе требало упознати још у најранијем узрасту.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!