Сајам науке у О.Ш. ,,Јован Цвијић”Костолац

 

У О.Ш. ,,Јован Цвијић”Костолац, у уторак, 22.10.2019. године одржан је „Сајам науке” у оквиру кога је реализована је радионица под називом ,,Знање се шири, а незнање спречава’’.

Сајам науке је део пројекта који реализује Центар за економско унапређење Рома – ЦЕУР у сарадњи са О.Ш. ,,Јован Цвијић’’ у Kостолцу. Пројекат је подржан од стране Kанцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије.

Према речима педагошког асистента Елвиса Морине, који је и организовао „Сајам науке”, циљ манифестације је промоција образовања, науке и знања.

Задатак школе је био да помогне ученицима да на креативан и занимљив начин, ученицима презентује природне и друштвене науке. Неколико наставника и учитеља заједно са педагошким асистентом су осмисли радионице за рад са децом, из предмета, хемије, техника и технологија.
Радионица је трајала 2 часа, из предмета хемије су присутни били ученици осмог и седмог разреда”, рекао је Елвис Морина.

У оквиру прве хемијске радионице ученици су уз помоћ лабараторијских супстанци и посуђа изводили различите експерименте. Најинтересантнији су били: слоновска паста на три начина, ватрена змија, пуњење балона угљен-диоксидом уз помоћ хемијске реакције, боје звука, цеђење и природни дезодоранс. У оквиру друге радионице ученици су правили молекуле од пластелина. На трећој радионици деца су правила моделе молекуле уз помоћ колаж папира. У раду са децом учествовали су наставници хемије, Снежана Милосављевић и Петар Марковић, наставница Ромског језика са елементима националне културе Сандра Живковић, као и учитељице, Сања Тизманов и Ивана Милојевић са својим одељењима четвртог разреда, који су посматрали ток радионице.

Kада је у питању техника и технологија, тема реализације је била ,,Правила и прописи кретања пешака, возача бицикла и дечијих возила’’.
У овој радионици учествовали су ученици четвртог, петог и осмог разреда. После краћег излагања наставника деци су дата упутства за реализацију израде практичног рада: Саобраћајна средства друмског саобраћаја. Старији ученици су правили моделе од металних елемената и помагали млађим ученицима у изради њихових макета од папира (папирно моделарство).
Такође сви ученици су активно учествовали у изради макете: склапање металних елемената, бојење, сечење маказама и савијање према упутству елемената и лепљење.
На часу је била позитивна атмосфера, ученици су обновили правила о саобраћају.  У овој радионици учествовали су предметни наставници: Зорка Јовић и Слађана Радуновић.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!