Ватрогасна јединица огранка „ТЕ-KО Kостолац“: Већина интервенција ван огранка

Потребно је да се изграде и обнове приступни путеви ка свим локацијама у „ТЕ-KО Kостолац“ како би ватрогасна јединица могла да приђе возилима приликом интервенције. Недостају ватрогасци

Ватрогасна јединица костолачког огранка ЕПС-а од почетка 2019. године имала је укупно 90 интервенција. Од тога је 20 било на депонији смећа у Kостолцу. Већина интервенција се одвија ван круга огранка, на све бројнијим дивљим депонијама смећа које људи запале, а пожар се касније брзо шири због суве траве, јер је у овим летњим месецима било мало падавина. Ширењу ватре доприноси и ветар. Неодговорно понашање појединаца доводи до угрожавања објеката, спуштања и ширења дима, као и отровних гасова.

 

 

Ватрогасна јединица огранка „ТЕ-KО Kостолац“ добро је покривена возилима и у свом раду користи модерна средства и опрему за гашење пожара. У јединици немамо довољно људи, јер је део наших радника отишао у пензију, а уместо њих нису ангажовани нови ватрогасци. Зато тренутно у свакој смени имамо по два човека мање него што је потребно. Обим посла се проширио, јер се шири коп „Дрмно“ и повећава се број објеката у кругу обе термоелектране. Добра је ствар што је део запослених, који у огранку раде са уљима, мазивима и горивом, прошао обуку и полагао испите из противпожарне заштите, чиме је повећан број људи обучених да делују у случају пожара – каже Саша Делић, командир ватрогасне јединице огранка „ТЕ-KО Kостолац“.

Он наводи да је потребно да се у наредном периоду изграде и обнове приступни путеви ка свим локацијама у „ТЕ-KО Kостолац“ како би ватрогасна јединица могла да приђе возилима приликом интервенције. Приоритетан задатак ватрогасне службе је да чува енергетске објекте у костолачком огранку ЕПС-а. Међутим, ова служба често интервенише и ван круга, а број таквих интервенција је највећи.

Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа на отвореном простору. Забрањено је и ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима.
За непоштовање законских мера заштите од пожара предвиђене су прекршајне казне у износу од 300.000 до 1.000.000 динара за фирме, за одговорну особу у фирми од 10.000 до 50.000 динара, за предузетника од 150.000 до 500.000 динара и за грађане у износу од 10.000 динара. Уколико пожар проузрокује штетне последице по живот или имовину већих размера, виновници подлежу и кривичној одговорности.

 

 

Апел „ТЕ-KО Kостолац“

Сектор за управљање ризицима „ТЕ-KО Kостолац“ апелује на запослене да не пале растиње поред пута и остатке усева на њивама због опасности од пожара.
Позивамо све запослене огранка „ТЕ-KО Kостолац“ да обрате посебну пажњу на могуће избијање пожара у својој околини, као и на особе које би се са тим могле довести у везу, те да сазнања о томе одмах пријаве надлежној служби у оквиру Сектора за управљање ризицима – поручују надлежни из огранка.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!