Промовисање доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу

У Костолцу је у уторак, 17.09.2019. године одржан округли сто на тему  „Успостављање Институционалне радне групе ROMACTED програма – промовисање доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу”.

 

 

Успостављање Институционалне радне групе је део ROMACTED програма који спроводи ГО Kостолац, као једна од потписница Меморандума о сарадњи између Савета Европе, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и Градске општине Kостолац.

Представници свих релевантних институција, и осталих актера од значаја укључених у процес социјалне инклузије Рома, Одлуком Већа Градске општине Kостолац именовани су у рад Институционалне радне групе, и највећи број њих је данас и присуствовао округлом столу.

Члан Већа ГО Kостолац, Милан Ђаловић, који је именована контакт особа на ROMACTED програму је учеснике упознао са активностима и иницијативама које су у претходном периоду покренуте и реализоване, како од стране Локалне акционе групе, тако и од Управе ГО Kостолац.

 

                                                                    Драган Грачанин

Методологију, циљеве и активности ROMACTED програма је представио Драган Грачанин, који је национална контакт особа на програму. Представницима институција је указано и на могућност ангажовања експерата из различитих области који су кроз овај програм на располагању, како би пружили додатну помоћ и подршку институцијама у свим областима у којима оне искажу потребе.

 

                                                                       Бајрам Морина

О раду Локалне акционе групе, састављеној од представника ромске заједнице, као и о значају међусекторске сарадње на локалном нивоу, и укључивању представника ромске заједнице у процесе планирања, говорио је Бајрам Морина, фацилитатор ROMACTED програма.

У наредном периоду се очекује припрема предлога пројекта за грант Савета Европе, а који ће обухватити приоритете дефинисане од стране представника ромске заједнице, као и анализа и процена капацитета институција, и испитивање њихових потреба, како би се искористили расположиви ресурси у оквиру овог програма.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!