Одржан 3. Костолачки полумаратон: Победници Милош Дајевић и Јагода Столић

 

 

Око 400 тркача, спортиста и рекреативаца, свих генерација учествовало је у суботу 14. септембра на 3. Костолачком полумаратону. Трку на 21,1 километар успешно је завршило 280 пријављених, док је дистанцу од 5 километара претрчало 56 учесника. Посебна атракција била је Трка маратончића на 100 метара у којој је учествовало 52 предшколца.

Организатори трећег костолачког полумаратона су Центар за културу „Костолац”, „Маратон тим Пожаревац“, „Viminacium Adventure“, Виминацијум Римски град и Легијски логор, а покровитељи овог већ препознатљивог спортско – туристичког догађаја су Град Пожаревац и Градска општина Костолац.

Старт свих трка био је испред Спортске хале, док је пријемни центар, као и финиш трке, био у Виминацијуму.

 

 

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски је истакао да је Костолачки полумаратон нова прилика за промоцију нашег града, али и да се скрене пажња колико је трчање важно за очување и унапређење здравља.

Мислим да већ сада можемо да говоримо о овој трци као спортској манифестацији која ће бити једна од највећих у историји нашег града, са скоро 400 пријављених тркача, а ја се надам и више стотина навијача који ће бити уз трасу полумаратона. Имамо учеснике из целе Србије: Београда, Кучева, Краљева, Смедеревске Паланке, Прокупља, Бора, Параћина, Зрењанина, Инђије и других градова, али и из других земаља што значи да је полумаратон попримио међународни карактер.

Нагласио бих да је костолачки полумаратон, уписан на тркачку мапу Европе. Тачније Међународна Асоцијација Атлеских Савеза потврдила је прецизност стазе „Трке Легионара“. Очекујемо да ће ова атрактивна спортска манифестација бити најатрактивнија стаза за трчање у Србији и да ће окупљати још већи број тркача, како би целој Србији показали потенцијале и лепоте нашег града. Окупили смо се данас и удружили да истакнемо спорт, снагу, издржљивост, брзину, и да би показали свима предност здравог живота и спорта, рекао је Крстаноски, који је потом дао знак за старт трка.

 

 

Учеснике полумаратона поздравио је и директор Центра за културу „Костолац“ Драган Николић изразивши наду да ће из Костолца понети само најлепше успомене.

Организацијом ове манифестације желемо да промовишемо атлетику и спорт уопште и да ширимо спортски дух, и негујујемо праве вредности. Уједно и да промовишемо Костолац као и све његове потенцијале”.

Увод у „Трку легионара” направили су најмлађи.  У „Трци маратончића“ за девојчице најбрже су биле Софија Бајрамовић из Костолца, Даница Јовановић из Костолца и Лола Јорданов из Петровца на Млави.  Код дечака, први на циљ су стигли Алекса Богдановић из Дрмна, Лазар Новковић из Костолца и Вук Богдановић из Дрмна. Покровитељ ове трке била је фирма ДР 100 ИЋ д.о.о. из Костолца која је свим учесницима поделила слатке пакете. Медаље такмичарима уручио је Драган Ранисављев, члан Већа Градске општине Костолац.

 

 

Први на циљ на стази од 5 километара стигао је Слободан Маринков из АК „Динамо“ из Панчева, са временом 18 минута и 10 секунди. Друго место припало је Бојану Јоцићу, атлетичару Бечеја, док је треће место заузео Никола Савић из АК  „Пожаревац“.

У женској конкуренцији прво место припало је Милени Милановић из АК „Пожаревац“, која је   ову деоницу претрчала за 20 минута и 38 секунди. Друго и треће место освојиле су Даница Стојковић и Каролина Трифуновић, такође из АК „Пожаревац“. Плакете су им уручили др Горан Несторовић, председник Скупштине „Маратон тима Пожаревац“ и директор Центра за културу „Костолац“ Драган Николић.

У  главној полумаратонској трци, учествовало је 280 такмичара. Плакете и новчане награде најуспешнијима уручили су председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек.

 

Победник полумаратона је Милош Дајевић, члан АК „Церски јунаци“ из Београда, који је трасу дугу 21,1 километар истрчао за 1 сат и 17 минута. Иза њега су Милош Драговић, атлетичар „Подгоричког маратона“ и репрезентативац Црне Горе на дугим пругама. Треће место освојио је Новица Стојановић из Ковина, члан АК „Апатин“.

 

Прва дама овогодишњег полумаратона је Јагода Столић, чланица АК „Церски јунаци“ из Београда, са резултатом 1 сат 35 минута и 7 стотинки. Друго место освојила је Александра Маринков, такмичарка АК „Динамо“ Панчево, док је треће место припало Костолчанки Марији Пајкић. Најстарији такмичар био је осамдесетпетогодишњи Влада Стевановић из Београда, а најмлађи седамнаестогодишњи Петар Јовић.

 

 

  Овогодишњи Kостолачки полумаратон пратила је велика организација, биле су укључене и све надлежне службе, па са правом можемо рећи да је једна од најбезбеднијих трка у Србији.

 Сам циљ организовања спортског догађаја је промоција атлетике, спорта као друштвене вредности, односно афирмација спортског начина живљења, али и афирмација самог града.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!