Тимски рад енергетичара у ТЕ „Kостолац А”: Kако се ствара стабилност

Блок 2 је ове године остварио чак 124 дана непрекидног рада на мрежи

Термоелектрана „Kостолац А”, коју чине блок 1 снаге 110 мегавата и блок 2 снаге 210 мегавата, сврстава се у један од најпоузданијих капацитета за производњу електричне енергије у систему „Електропривреде Србије”. Ове године, у периоду од 22. фебруара до 26. јуна, блок 2 је остварио 2.984 сата непрекидног рада на мрежи, односно 124 дана производње електричне енергије без прекида, уз напомену да је ТЕ „Kостолац А” реализовао у потпуности план производње за прву половину ове године.

Блок 1 је најстарији агрегат у костолачком огранку ЕПС-а, док блок 2 производи електричну енергију од 1980. године. ТЕ „Kостолац А” је старија термоелектрана у костолачком огранку ЕПС-а, у којој су прва практична знања о енергетици училе бројне генерације инжењера. Водећи инжењер производње у овој термоелектрани Владимир Деспотовић указује да се велика пажња посвећује обуци запослених.

Резултат који се оствари, конкретно, 124 дана непрекидног рада на електроенергетској мрежи, производ је више чинилаца. Реч је о вишемесечном периоду који је у више наврата био оптерећен производном проблематиком коју смо успевали да решавамо и санирамо у ходу. У таквим тренуцима је долазила до изражаја велика спремност запослених у оба сектора, односно и у службама одржавања и производње. Оно што је постигнуто остварено је захваљујући великој координацији која доводи до брзог отклањања свега што је пријављено. Све то захтева прецизно познавање система блока 2, који је изузетно сложен. Запослени дословце годинама стичу неопходна знања да би били оспособљени за самосталан рад на блоку. Обука је дугогодишња и захтева велику спремност запосленог да континуирано стиче нова знања – рекао је Деспотовић.

 

 

Инжењер производње блока 2 Јовица Стојановић ради на овом блоку још од почетка осамдесетих година прошлог века. Указује да се и током турбулентних времена у минулим деценијама никада није изгубио став да се сваки радни задатак мора обавити уз 100 одсто концентрације и одговорности.

У деценијама које су иза нас прошли смо кроз заиста свакакве околности. Памтимо и времена када је била криза и када се није могло рачунати на неопходна улагања, каква изискује овакав систем какав је блок 2. У таквим околностима је до изражаја долазила спремност колектива да се максимално ангажује и пронађе најбоље решење за новонастале проблеме. Зато се увек од нас траже будност, пажња и концентрација, јер се увек очекује брзо решавање проблема. Обука је веома комплексна за све запослене у Служби производње, тако да се квалитетан кадар не ствара преко ноћи, већ настаје као резултат континуиране обуке кадрова и њихове селекције за одређене позиције. Мора се савладати све у вези са котловским и турбинским делом блока, а пут од почетника до блоковође траје колико и од бруцоша до доктора наука, с тим да мали број студената дође до докторске титуле. За свакога знамо колико може да уради у датом моменту, јер нема простора за произвољност на оваквом радном месту – каже Стојановић.

Сви запослени морају да поштују прописе безбедности и здравља на раду, јер је рад у термоелектрани веома сложен и захтеван. Јелица Миленковић, водећи инжењер за безбедност и здравље на раду у ТЕ „Kостолац А”, указује на неопходност поштовања апсолутно свих прописа који чувају здравље запослених. – Наш став је да безбедност увек мора бити приоритет и да се број повреда на раду сведе на минимум, односно, ако је то могуће, да и не долази до њих. Процедура предвиђа да сви извођачи радова морају да буду најављени. Након пријављивања, у нашој служби одржавамо предавање на коме их упознамо са нашим захтевима за безбедно пословање и после тога могу да иду на обављање својих задатака – рекла је Миленковићева.

Безбедност приоритет

Повремено се контролише да ли извођачи радова примењују прописе безбедности.

Према процедури, ако наиђемо на непоштовање прописа, имамо право да их казнимо, а то се после пријављује нашем и њиховом пословодству. Ако неко направи већи прекршај, онда постоји могућност удаљавања с градилишта, на пример на годину дана, и то у целом огранку. Засад нисмо имали проблеме, сви поштују прописе – објашњава Миленковићева.

Извор: „Енергија Kостолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!