Дирекција за производњу електричне енергије у Костолцу: Ремонти стартовали средином јуна

Главни циљ је да сви блокови буду спремни за поуздан рад онда кад је то најпотребније, односно у зимском периоду

Први блок костолачких термоелектрана који је ове године ушао у ремонт био је блок А2, 16. јуна, а дан касније започело се с ремонтом и Б1. Предвиђено је да ремонти ових блокова трају по месец дана.

 

 

Ремонт блока А1 креће крајем јуна и трајаће два месеца, односно до почетка септембра, док ће блок Б2 бити ван погона шест месеци у капиталном ремонту − каже Зоран Станојевић, директор Дирекције за производњу електричне енергије костолачког огранка ЕПС-а. – Оно што претходи реализацији било ког ремонта у термоелектранама јесте планирање, а оно подразумева да сваки захват мора детаљно да се усклади са свим захтевима у вези са процедуром јавних набавки. Ту постоји много степеница које треба да се пређу, имајући у виду да је систем јавних набавки и више него сложен, што захтева додатно време. Ремонте обављамо сваке године и има неколико важних ставки које се увек узимају у обзир. То је уклапање у заједничке застоје у обе термоелектране, при чему се увек договарамо са колегама из рударског сектора да одређени блокови буду истовремено у застоју због њиховог ремонта на линији угља.

Припреме за овогодишњи ремонт започете су у мају прошле године, када се прави електроенергетски портфељ на нивоу ЕПС-а. Најобимнији ремонт у костолачком термосектору биће урађен на блоку Б2.

Реч је о капиталном ремонту који ће трајати пола године. На блоку Б2 урадићемо денитрификацију, која ће омогућити да се емисија азотних једињења снизи испод границе захтеване законом – истиче он.

Други велики посао који ће бити урађен јесте замена међупрегрејача 1, као и капитални ремонт турбогенератора. На осталим системима биће посла током целог ремонта и обавиће се темељне припреме за поуздан рад у предстојећој зимској сезони.

 

 

Наш највреднији ресурс су наши запослени. У термоелектранама се створила веома квалитетна база инжењера и техничара, стручног особља и техничког кадра. Реч је о људима који су годинама стицали искуство и дошли до позиције да управљају постројењима на адекватан начин, уз доношење правих потеза у одлучујућим моментима процеса производње електричне енергије – каже Станојевић.

Потребно подмлађивање

Просечна старост наших запослених нам не иде у прилог, тако да се сврставамо у кадрове са старијим колективом. Један од најважнијих задатака који нам предстоји јесте да омогућимо подмлађивање колектива, јер је за било коју радну позицију у термоелектрани потребно пет до осам година искуства за потпуно стручно формирање радника, рекао је Зоран Станојевић.

Извор:„Енергија Костолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!