У Костолцу обележен Дан Дунава

Међународни Дан Дунава, обележен је и ове године на Спортско рекреативном центру „Топољар” програмом који је био посвећен најмлађима и њиховој едукацији о очувању дунавског екосистема.

Не прљати Дунав због животињског света који у њему живи и нас који волимо реке, поручили су најмлађи Костолчани, малишани вртића „Мајски цвет“, који су том приликом пуштали бродиће од папира у воду .

Едукативним предавањем и низом активности најмлађи су имали прилику да науче нешто више о реци уз коју живе и о њеном очувању. Овакве манифестације значајне су за буђење колективне свести о очувања приобаља и Дунава. Председник Спортског – риболовног друштва „Дунавац” Ненад Радовић, поделио је бојанке малишанима и упознао их са основним техникама и вештинама пецања.

 

 

Испред Градске општине Костолац, присутнима се обратила чланица Већа задужена за ресор спорта и културе, Маријана Божић. 

Дунав је друга по величини европска река и у њеном сливу живи око 80 милиона становника. Овај значајни еколошки датум, обележава се од 2004. године, а нама су ове године у томе помогли Спортско – риболовно друштво „Дунавац” и вртић „Мајски цвет“. Наши најмлађи суграђани су том приликом на симболичан начин пуштањем бродића обележили Дан Дунава. Градска општина Костолац ће увек подржавати овакве и сличне манифестације, јер само заједничким напорима, уз подељену одговорност, можемо допринети постизању европских стандарда у области заштите вода и животне средине, рекла је Божић.  

Лични пример је најважнији, кажу из Центра за културу „Костолац” и истичу да ће наставити да организују сличне програме како би се што више институција и грађана укључило и помогло да Дунав буде још чистији и лепши.

Обележавање Дана Дунава организовао је Центар за културу „Kостолац” у сарадњи са вртићем „Мајски цвет“и Спортским – риболовним друштвом „Дунавац”, а под покровитељством Градске општине Kостолац.

Међународни Дан Дунава се обележава у 14 европских земаља потписница Међународне конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке. Kонвенција је основ за сарадњу држава ради заштите највеће европске реке на чијем сливу живи више од 80 милиона људи. Сваке године број партнера, градова и грађана који су укључени у кампању је све већи и на тај начин порука о важности очувања и заштите река и рационалној употреби водених ресурса стиже до све већег броја људи.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!