Посете студената огранку „ТЕ-КО Костолац”: Пракса на правом месту

Површински коп „Дрмно” посетило више од 150 студената различитих професионалних усмерења из области рударства, машинства и биологије

Цео систем „Електропривреде Србије” годинама успешно сарађује с бројним научним институцијама и образовним установама у многим областима рада. Посебан значај ЕПС придаје стручном усавршавању младих кадрова и обезбеђивању услова за реализацију практичне наставе студената. Такво опредељење потврђује чињеница да је крајем маја Површински коп „Дрмно” посетило више од 150 студената различитих професионалних усмерења са Рударско-геолошког факултета из Београда, Рударског факултета из Приједора, Машинског факултета и Биолошког факултета из Београда.

Наш факултет годинама, на крају наставног процеса, студентима организује обилазак привредних субјеката који се баве питањима из области животне средине, што је наш главни предмет изучавања. Обично теоријску наставу започињемо доласком у Костолац, јер овде постоје бројни аспекти који се односе на животну средину. Имамо веома добру сарадњу са ЕПС-ом и колегама из огранка „ТЕ-КО Костолац”, тако да се теоријска настава спроводи без проблема – оценио је проф. др Александар Цвјетић.

Поред копа „Дрмно”, предмет теренске наставе била су и пепелишта термоелектрана.

У Костолац долазим други пут и захвалан сам запосленима што нам омогућавају да се практично упознамо с проблемима и активностима које се спроводе у области заштите животне средине. Добијамо много корисних информација које ће нам значити током школовања, али и у будућем раду – поручио је Јован Милићевић, студент четврте године.

Наталија Ђурђевић је из Великих Црљена, места у чијој близини се угаљ површински експлоатише, због чега се и определила за студијски програм Инжењерство заштите животне средине.

Практична настава је веома корисна, јер тако повезујемо оно што учимо из књига с праксом у компанијама. Добро је што имамо могућност да се на терену упознамо с проблемима из области заштите животне средине и мерама које се предузимају на њиховом решавању – рекла је Ђурђевићева, студент треће године.

 

 

За студенте треће и четврте године Рударског факултета из Приједора, Универзитета у Бањалуци, и њихове професоре, домаћини су организовали панорамско разгледање копа и машина.

– Први пут се налазим на површинском копу који у производном процесу користи овако моћне роторне багере, транспортне системе и другу опрему. Импресиониран сам оним што сам видео и сазнао на копу „Дрмно” – казао је Владимир Микановић, апсолвент Рударског факултета.

– Наше младе колеге су на копу „Дрмно” у потпуности упознате са системом и технологијом континуалне експлоатације угља, као и рударском откопном механизацијом, што досад нису имали прилике да виде – рекао је проф. др Владимир Малбашић, декан Рударског факултета.

Он је додао да је стручна посета била свеобухватна и веома корисна за студенте, уз захвалност „Електропривреди Србије” и домаћинима са копа „Дрмно” што су омогућили да се реализује стручна посета, која је и почетак обнове сарадње бањалучког факултета са ЕПС-ом.

Импресије

И Биљана Мрђа, студент треће године Рударског факултета, била је први пут на неком већем површинском копу.

Упознала сам се са рударским БТО системима и технологијом рада, што досад нисам имала прилике. Импресионирана сам овако великим роторним багерима и њиховим техничким могућностима. За мене је ова посета велико искуство које ће ми користити током школовања – рекла је она.

Извор:„Енергија Костолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!