Пројекат изградње шестог БТО система: Послови напредују према плану

Радови на монтажи система почели су 23. јануара 2017. на монтажном плацу ПK „Дрмно”, а 26. марта ове године почео је транспорт роторног багера на радну позицију

Друга фаза кинеског кредитног аранжмана која се реализује у костолачком огранку ЕПС-а обухвата два велика пројекта. Први је изградња новог блока Б3, снаге 350 мегавата, у кругу Термоелектране „Kостолац Б”, а други изградња шестог БТО система, који укључује четири пакета: роторни багер, транспортере, одлагач и трафостаницу „Рудник 5”.

Нови рударски систем омогућиће повећање годишње производње угља на „Дрмну” са девет на 12 милиона тона. Радови на монтажи овог система почели су 23. јануара 2017. на монтажном плацу Површинског копа „Дрмно”, пробе и подешавања обављане су од 23. септембра до 14. децембра 2018, а 26. марта ове године почео је транспорт савременог роторног багера „СцхРс 1400” са монтажног плаца ПK „Дрмно” на радну позицију на копу.

 

 

Сви пакети су уговорени са кинеском компанијом ЦМЕK 20. новембра 2013. године. Ступили су на снагу 4. јануара 2016, са роком завршетка од 47 месеци. Роторни багер, који представља први пакет, ЦМЕK је уговорио са немачком фирмом „Thyssen Krupp Industrial Solution” из Есена. Машинску монтажу радила је „Гоша Монтажа”, а електромонтажу „Микро Kонтрол”.

Предмет уговора за други пакет, трачне транспортере „Б-2000”, четири су погонске станице (VT-VI-5,VT-VI-6, OT-VI-7 i OT-VI-8), 5.000 метара трасе транспортера и диспечерски центар за управљање трачним транспортерима, као и њихов надзор. ЦМЕK је трачне транспортере уговорио с фирмом „Гоша ФОМ” из Смедеревске Паланке. Пробе и подешавања на монтажном плацу трајале су од 25. јула до децембра 2018. године. Транспорт погонских станица VT-VI-5, VT-VI-6 почео је 19. марта ове године.

Одлагач је трећи пакет који је уговорен са ЦМЕK-ом. Предмет овог уговора су одлагач капацитета 8.500 кубних метара на сат и претоварна колица, а за овај посао је ангажована аустријска фирма „FL Smidth” (некадашњи „Сандвик”). Пробе на монтажном плацу рађене су од новембара 2018. до фебруара 2019. Транспорт на радну позицију планиран је половином априла ове године. Претоварна колица одлагача монтирана су на терену, месту рада одлагача.

И трафостаница „Рудник 5” је уговорена са кинеским ЦМЕK-ом. У склопу те ТС је и 110 кВ далековод у дужини од три километра. Пројекат трафостанице урадила је фирма „Електроисток – Пројектни биро” из Београда, а извођач радова је „Енерготехника Јужна Бачка” из Новог Сада. Дозволу за изградњу „Рудника 5” издало је Министарства рударства и енергетике 26. марта 2019, а опрема је већ испоручена.

Вредност пакета

Укупна вредност уговора за изградњу шестог БТО система из кинеског аранжмана износи 97,6 милиона долара. У том пакету су роторни багер (капацитета 6.600 кубних метара јаловине на сат) вредан 41,6 милиона долара, затим четири погонске станице и пет километара транспортера у вредности од 31,4 милиона долара, док је укупна вредност одлагача (капацитета 8.500 кубних метара на сат) 18,9 милиона долара и трафостанице „Рудник 5” (110 кВ у дужини од три километра) 5,7 милиона долара.

За још четири погонске станице и седам километара транспортера ЕПС је обезбедио додатних више од 27 милиона евра.

извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!