Завршетак изградње пристаништа „Костолац“

У Костолцу је завршена изградња пристаништа „Костолац“  које представља један од пет пројеката Прве фазе кредитног аранжмана Србије и Кине. Пристаниште је изграђено према највишим европским и светским еколошким стандардима и простире се на око 5,7 хектара.

 

 

На годишњем нивоу, са пристаништа „Костолац“ отпремаће се 157.000 тона сувог пепела, 105.000 тона гипса који настаје као нус производ система за одсумпоравањеу ТЕ  „Костолац Б“.

 

 

В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић је рекао да је изградња пристаништа у Костолцу била један од најтежих подухвата јер се градило на реци која често мења нивое у току године.

 

 

– Ово је први од три таква пројекта, која планирамо да реализујемо, а тиче се пристаништа и речног транспорта. Вредност инвестиције је 15,8 милиона долара. Пројекат је намењен искључиво за потребе Електропривреде Србије, односно за потребе транспорта кречњака, пепела и гипса као нус производа приликом процеса одсумпоравања. Пројекат је урађен по модерним Европским стандардима и оваква два пројекта у наредном периоду планирамо да изградимо у термоелектранама „Никола Тесла А“ и „Никола Тесла Б“ у Обреновцу, рекао је в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Ново пристаниште омогућиће да се из Костолца транспортује мала количина висококалоричног угља у термоелектране „Никола Тесла“.   Већ за месец до два дана обележићемо и почетак транспорт тог угља – додао је Грчић.

На пристаништу ће се претоваривати и 50.000 тона опреме годишње за „ТЕ – КО Костолац“, као комадни – генерални терет који се допрема реком, а даље ће се отпремати друмским транспортним средствима до предвиђене локације. Планирана количина угља која би се сваке године транспортовала преко пристаништа, у периоду од априла до септембра је око 50.000 тона.
 – Електропривреда Србије успешно реализује пројекат у ТЕ „Костолац Б“ који развијамо са нашим пријатељима из НР Кине. Кроз фазу 1 већ смо реализовали 338 милиона долара, везано за модернизацију блокова Б1 и Б2, изградњу постројења за одсумпоравање у ТЕ „Костолац Б“, као и пратеће пројекте међу којима је један од најзначајнијих индустријско пристаниште, рекао је министар енергетике и рударства Александар Антић.

Ово је веома важан пројекат који ће служити за испоруку свих великих и гломазних делова који ће бити део изградње новог блока Б3, који ће бити наш приоритет. Желим да нагласим да ћемо се директор, комплетан менаџмент ЕПС-а и ја у наредном периоду фокусирати на завршетак блока Б3, јер је то веома важно за дугорочну стабилност нашег енергетског система. Ми као држава, посебно Електропривреда Србије посебну пажњу посвећујемо заштити животне средине и унапређењу свих постројења која се налазе у њеном портфолију. Са друге стране оно на шта сам посебно поносан су српске компаније које су реализовале овај пројекат,  рекао министар енергетике и рударства Александар Антић.

 

 

Радове на изградњи пристаништа Kостолац извео је конзорцијум који чине београдске фирме Аквамонт сервис” и Хидротехника хидроенергетика”, Јужна Бачка” из Новог Сада и смедеревски Томи Трејд”.

Поред руководства ЕПС-а, свечаности поводом завршетка изградње пристаништа Костолац, присуствовали су и представници Града Пожаревца и Градске општине Костолац.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!