Сектор за информационе системе и телекомуникационе услуге: Унификација алата и функција

Уведен алат управљања ресурсима, којим се виде реално стање рачунарске опреме на терену и системски софтвери

Сектор за информационе и телекомуникационе услуге огранка „ТЕ-KО Kостолац” у 2018. години створио је технолошке услове за реализацију софтверских функција у свим деловима огранка, разуђеним на више од 50 квадратних километара. Тим поводом, разговарали смо с Марком Грујићем, руководиоцем овог сектора.

Година за нама била је изузетно успешна, па своје резултате с поносом можемо да истакнемо. Завршен је оптички вод којим се мрежна инфраструктура на Површинском копу „Ћириковац” подиже на далеко виши ниво. Уједно, то је и последња локација која није била покривена оптичким везама. У делу који се тиче подршке корисника, уведен је IT asset menagment, у преводу управљање ресурсима, које нам помаже да установимо реално стање рачунарске опреме на терену, односно системских софтвера које запослени користе у огранку. Овакав алат је неопходан за један модеран информациони систем и пружа апсолутну контролу над свакодневним изазовима. Информационе и комуникационе технолошке потребе једног великог енергетског субјекта као што је огранак „ТЕ-KО Kостолац” могу се поделити на корпоративне и техничке информационе и комуникационе послове. Запослени у Информационом систему искључиво су оријентисани на технички део, који је неопходан као подршка свим деловима огранка, као и у аутоматизацији управљачких функција кључних пословних процеса − наглашава Грујић.

 

 

Заједно са Сектором за ризике, овај сектор је 2018. реализовао и важну функцију у предузећу – мониторинг надзора и дојавних технологија.

У прошлој години, Сектор за информациони систем преузео је одржавање система видео-надзора и тиме је заокружено одржавање комплетног система техничке заштите, с обзиром на то да је од почетка био надлежан за одржавање система евиденције радног времена и контроле приступа. У 2018. години много је урађено на побољшању рада овог система. Велику помоћ имали смо од колега из огранка РБ „Kолубара“, те им овом приликом посебно захваљујем на великој подршци и сарадњи − поручује Грујић.

У прошлој години заокружена је и организација сектора у складу са централизацијом ове функције у ЕПС-у.

Постојећом систематизацијом, која је измењена у мају, информациони систем је организован као сектор са три службе: Служба за развој и одржавање апликативног софтвера, Служба за одржавање хардвера, системског софтвера, рачунарске мреже и интернет сервиса, и Служба за телекомуникације − каже Грујић.

Заједнички пројекти

Осим у свакодневним активностима, запослени у сектору учествују и дају значајан допринос заједничким пројектима на нивоу ЈП ЕПС, заједно са колегама из осталих огранака и делова компаније.

Реч је о пројектима који би у ближој будућности требало да дају конкретне резултате, пре свега у деловима без којих ми остали не бисмо могли ни да постојимо, односно у аутоматизацији управљачких функција производње угља и енергије − рекао је Грујић.

 

Извор:„Енергија Kостолац”

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!