ЕПС испунио планове

У 2018. години „Електропривреда Србије” је испунила планове и повећала производњу, добила енергетску дозволу за ветропарк у Костолцу, а у 2019. планирано је да укупна производња електричне енергије у Србији буде увећана за четири одсто, на 40 милијарди kWh, рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике, који је са Милорадом Грчићем, в. д. директора ЈП ЕПС, посетио запослене у ЕПС-у другог дана 2019.
На ЕПС-овој утоварној станици у Вреоцима, са које се угаљ из РБ „Колубара” пругом допрема
до термоелектрана „Никола Тесла”, Антић је захвалио ЕПС-у и запосленима што раде и празницима, 365 дана у години, 24 сата дневно, истичући да је празничног дана на утоварној станици био обичан радни дан.

 

– Укупна енергетска ситуација у Србији је потпуно стабилна и сигурно је снабдевање свим кључним енергентима за грађане и привреду. У оквиру ЕПС-а на коповима, у „Колубари” и Костолцу, у 2019. планирана је производња угља од око 38 милиона тона, што је за 1,5 одсто више него 2018. Влада Србије и Министарство рударства и енергетике подржаће запослене у ЕПС-у да би се остварио амбициозни циљ бруто производње од око 40 терават-часова електричне енергије
2019. У Србији су у производњу ушли и капацитети из енергије ветра, али ипак кључ стабилности енергетског система лежи у производњи ЕПС-а у термосектору – навео је министар и пожелео свим запосленима срећну Нову годину.
Антић је рекао да ће у 2019. једна од кључних ствари бити почетак активности на пројекту одсумпоравања у ТЕНТ Б, да је важан и пројекат за изградњу нове термоелектране „Колубара Б“ и оцена њене оправданости, а да би до краја 2020. требало да се заврши нови блок Б3 у Костолцу.
– Велика вест за ЕПС је да је последњег дана прошле године добијена енергетска дозвола за
изградњу ветропарка у Костолцу. Веома смо срећни да се тако завршила 2018. и очекујемо да ће изградња тог ветропарка почети у трећем кварталу 2019. ЕПС је испунио планове, успели смо да произведемо угаљ у довољној мери, а струју смо произвели за 1,2 одсто више него 2017. – рекао је Грчић и свим запосленима у ЕПС-у честитао новогодишње празнике и пожелео им, као и њиховим породицама, здравље и срећу.
Миодраг Ранковић, председник синдиката РБ „Колубара“, рекао је да се у станици у Вреоцима утовара угаљ захваљујући којем Србија „сија“ 365 дана у години и додао да рудари одговорно раде свој посао и да ће Србија „сијати“ све док рудари копају угаљ.
Обиласку утоварне станице у Вреоцима присуствовали су и Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а, Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, и представници пословодства ЕПС.

Извор: ЕПС Енергија

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!