Otvorena Smotra glumačkih ostvarenja „Viminacium lumen meum“

U organizaciji Amaterskog pozorišta „CASTELLUM“ u ponedeljak, 03. decembra svečano je otvorena 10. Smotra glumačkih ostvarenja pod nazivom „Viminacium lumen meum“, koja će trajati do 9. decembra.

 

Smotru je otvorila glumica Nataša Rokvić Kašak naglasivši da pozorište „CASTELLUM“ nastoji da održi kontinuitet, kako bi svake godine publici predstavilo bar po jednu novu pozorišnu predstavu.

Manifestacija je otpočela predstavom Račanskog pozorišta Kulturnog centra „Radoje Domanović” ,  „Slučaj“ u režiji Dejana Cicmilovića.

Stručni žiri, u sastavu, Gordana Slavković nastavnik srpskog jezika i književnosti, Nataša Rokvić Kašak glumica pozorišta „CASTELLUM“ i Bojan Nikolić glumac pozorišta „Milivoje Živanović” Centra za kulturu Požarevac, odlučio je da nagradu za glumačko ostvarenje večeri dodeli Nemanji Lugavcu za ulogu Danijela Harmsa.

 „Slučaj” je predstava u kojoj preovladava snažna kolektivna glumačka igra, predvođena samim Harmsom. Ona govori o životu ruskog avangardnog autora Danijela Harmsa koji je bio proglašen antisovjetskim neprijateljem, pa su mu dela bila zabranjivana sve do njegove rehabilitacije 1956. godine. Postaje poznat tek pedeset godina nakon smrti, a umro je vrlo mlad – u svojoj trideset sedmoj godini.

Smotra glumačkih ostvarenja „Viminacium lumen meum“organizovana je u saradnji sa Kulturno – sportskim centrom „Kostolac”, a sobzirom da je u pitanju jubilej, ove godine biće odigrano sedam pozorišnih predstava, od kojih će šest biti u konkurenciji, jer je manifestacija takmičarskog karaktera. Do 9. decembra nastupiće pozorišta iz Paraćina, Zemuna, Despotovca, Vrbasa i Jagodine. Poslednje večeri igraće pozorište „CASTELLUM“, revijalno u čast nagrađenih sa predstavom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”.

 

Povodom obeležavanja desetogodišnjice glumačkih svečanosti za sve posetioce festivala, u holu Doma kulture priređena je retrospektiva rada pozorišta „CASTELLUM“ u vidu postera na kojima su prikazane sve predstave koje je pozorište odigralo u prethodnim godinama, a ukupno ih je bilo osamnaest.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!