Panel o liberalizaciji tržišta električne energije

Šira baza zaštićenih kupaca ključ tržišta

Jedan od osnovih uslova da cena električne energije u Srbiji bude tržišna je da sistem energetski zaštićenih kupaca obuhvati najveći broj socijalno ugroženih domaćinstava, ocenili su učesnici panela o liberalizaciji tržišta električne energije.
Bazu energetski ugroženih kupaca električne energije, kojih je trenutno u Srbiji nešto više od 70.000, potrebno je proširiti, s obzirom na činjenicu da socijalnu pomoć u Srbiji dobija oko 550.000 građana – rekao je Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u JP EPS.

Na panelu u okviru konferencije Balkanmagazina „Tržište energenata u regionu zapadnog Balkana“, Vlaisavljević je ocenio da će se lako doći do tržišne cene električne energije kada sistem podrške za energetski ugrožene kupce obuhvati najveći broj građana kojima je pomoć potrebna.

Govoreći o regulativi u oblasti energetike koja je pred Srbijom, kao zemljom kandidatom za članstvo u EU, on je rekao da je Srbija dosad mnoge regulative uskladila sa EU, ali da će nadolazeće promene u oblasti energetike biti za Srbiju veliki izazov.
Ti izazovi, navodi Vlaisavljević, odnose se na ulaganje i izgradnju postrojenja za snabdevanje iz obnovljivih izvora energije i dekarbonizaciju sektora proizvodnje.

Proces dekarbonizacije trenutno ima vidljive efekte u Grčkoj i Bugarskoj. Na primer, u Grčkoj se trenutno gase termoelektrane, privatizuju i zatvaraju rudnici, dok je EU Bugarskoj nametnula takse za emitovanje ugljen-dioksida i sada bi trebalo da plate 150 miliona evra samo za jednu termoelektranu. Ako bi proces dekarbonizacije u Srbiji  morao da započne iduće godine, morali bismo da platimo taksu za emitovanje ugljen-dioksida u iznosu od 600 do 650 miliona evra – istakao je Vlaisavljević.

 

 

Prema oceni regulatora Agencije za energetiku (AERS), u Srbiji se još nisu stekli uslovi za ukidanje
regulisanja cene električne energije za kupce na garantovanom snabdevanju.
U celom regionu Zapadnog Balkana učešće regulisanog tržišta u finalnoj potrošnji je na visokom nivou i kreće se između 37 i 60 odsto. U Srbiji regulisano tržište učestvuje sa 48 odsto u finalnoj potrošnji – rekla je Ljiljana Hadžibabić, energetski stručnjak i nekadašnji član Saveta AERS.
Na panelu su učestvovali i Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX, koji je predstavio planove srpske berze električne energije, i Željko Marković, viši rukovodilac u „Dilojtu Srbija“.

Vrednost tržišta

Ukupna vrednost tržišta električne energije u Srbiji je između 2,3 i 2,4 milijarde evra. Vlaisavljević je rekao da prihod EPS-a na godišnjem nivou iznosi 2,1 milijardu evra, od čega trećinu prihoda čini deo za održavanje distributivnog sistema, trećina je od prodaje električne energije komercijalnim kupcima, a poslednja trećina od garantovanog snabdevanja. Na to je potrebno dodati i oko 200 miliona prihoda „Elektromreže Srbije“.

Izvor:EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!