Saradnja EPS-a i Unicefa: Svaki trenutak je važan

Od početka godine EPS i Unicef su majkama novorođene dece u porodilištima širom Srbije podelili 35.000 kompleta brošura o svim fazama ranog razvoja dece

 

Saradnja „Elektroprivrede Srbije” i Unicefa uspešno je nastavljena podrškom edukaciji roditelja o razvoju u ranom detinjstvu. U okviru nacionalne kampanje „Svaki trenutak je važan”, od početka godine EPS i Unicef su majkama novorođene dece u porodilištima širom Srbije podelili 35.000 kompleta brošura o svim fazama ranog razvoja dece.

Tim povodom, predstavnici EPS-a i Unicefa posetili su porodilište Kliničko-bolničkog centra Zvezdara i razgovarali s majkama o važnosti podrške u prvim danima roditeljstva.

Prim. dr Olga Stanojlović, šef odeljenja neonatologije, istakla je da ove brošure predstavljaju dragocen i proveren edukativni materijal, posebno zato što se današnji roditelji više oslanjaju na savremene izvore informacija, kao što je internet, nego na tradicionalne oblike podrške učenjem od starijih generacija u porodici.

 

 

Da brošure nisu korisne samo onima koji su se prvi put našli u ulozi roditelja već i onima sa roditeljskim iskustvom, ali i stručnom kadru u ovoj oblasti, potvrdila je dr Ivana Mišić, saradnica Unicefa.

 „Unapređenje znanja roditelja o ovoj temi najviše doprinosi boljem fizičkom i psihičkom razvoju dece, jer oni predstavljaju detetovo neposredno okruženje u prvim danima života. Ove brošure nisu korisne samo njima već i stručnjacima koji rade s roditeljima i decom – pedijatrima, patronažnim sestrama, vaspitačima, socijalnim radnicima, psiholozima. Zahvalni smo što uz podršku„Elektroprivrede Srbije” možemo i na ovaj način da osnažimo roditelje novorođene dece i da im pomognemo da njihovo dete dobije najbolju osnovu za napredak od samog početka – rekla je dr Mišić.

Projekti čiji je cilj podrška deci predstavljaju prioritet u okviru društveno odgovornog poslovanja „Elektroprivrede Srbije”. Podržavamo napore Vlade Srbije i Unicefa u okviru programa „Razvoj u ranom detinjstvu” i zadovoljstvo nam je što smo, pored podrške jačanju razvojnih savetovališta u tri grada u Srbiji, pomogli da 35.000 porodica dobije dragocene informacije o razvoju dece – rekla je Zvezdana Jovanović Popović, direktor Sektora za odnose s javnošću „Elektroprivrede Srbije”.

Saradnja EPS-a i Unicefa na projektu „Razvoj u ranom detinjstvu” počela je 2015. godine i dosad je u okviru ovog programa EPS kompletno opremio tri razvojna savetovališta za decu u domovima zdravlja u Beogradu, Nišu i Kragujevcu i podržao dodatnu edukaciju pedijatara na temu ranog razvoja.

Korisno za roditelje

Brošure o ranom razvoju dece odnose se na period od rođenja do četvrte godine i podeljene su na deset razvojnih faza. Svaka od brošura pokriva teme imunizacije, ishrane, interakcije roditelja i deteta, značaj učenja i igre za uzrast na koji se odnosi. Obuhvaćeni su i rani znaci upozorenja da se dete ne razvija u skladu sa svojim uzrastom da bi roditelji na vreme prepoznali eventualne probleme i potražili stručnu pomoć u razvojnim savetovalištima, koja su deo ovog sveobuhvatnog programa.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!