Održana prva izložba oldtajmera u Kostolcu

Vreme kao da je stalo za savršeno očuvane vremešne automobile, koji su bili izloženi na prvom skupu oldtajmera održanom u Kostolcu, 26. avgusta u zatvorenom delu ulice Bože Dimitrijevića.

Manifestacija, koja je održana u organizaciji Udruženja ljubitelja oldtajmera „Kostolac” i Kulturno sportskog centra „Kostolac“, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac, okupila je oko 40 učesnika, koji su posetiocima prikazali lepotu starih i savršeno očuvanih četvorotočkaša.

Predstavnik Udruženja ljubitelja oldtajmera „Kostolac” Ivan Ognjanović pozdravio je sve prisutne zahvalivši im se što su došli na prvi skup oldtajmera u Kostolcu. On je tom prilikom naglasio da je Udruženja ljubitelja oldtajmera „Kostolac”mlado udruženje koje su osnovali entuzijasti sa ciljem očuvanja starovremenskih vozila i negovanja kulturnog nasleđa našeg okruga.

Prisutnima se potom obratio predsednik Srpskog saveza za istorijska vozila Dalibor Ružić koji je pohvalio organizatore prvog skupa oldtajmera u Kostolcu. „Srpski savez za istorijska vozila je osnovan 2010. godine i u svom okrilju okuplja tri muzeja i šesnaest klubova. On je autorizovan od strane svetske federacije FIVA koja okuplja oko 90 zemalja. Savez će ove godine, 9. septembra ugostiti predsednika FIVE i njegovu delegaciju što nama predstavlja izuzetnu čast i zadovoljstvo“ – rekao je Ružić izrazivši nadu da je Udruženje ljubitelja oldtajmera „Kostolac” već steklo uslove kako bi moglo da postane član Srpskog saveza za istorijska vozila.

Mnogi posetioci ove manifestacije nisu propustili priliku da se fotografišu pored nekog od „starih lepotana”, koje su vlasnici dovezli iz različitih krajeva Srbije.

Prvu izložbu oldtajmera svečano je otvorio predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski poželevši dobrodošlicu svim gostima, ljubiteljima starih automobila i posetiocima izložbe.

„Danas ćemo videti vrlo retke automobile, svedoke prohujalog vremena, biće predstavljeno oko četrdest oldtajmera iz cele Srbije. Naglasio bih da Gradska opština Kostolac pruža potpunu podršku današnjem skupu starih automobila, sa ciljem širenja tehničke kulture i znanja o istoriji automobilizma, kao i što boljoj promociji svih turističkih potencijala našeg kraja. Nadam se da će ovo okupljanje postati tradicionalno i da će sledeće godine izložba starovremenskih vozila,  okupiti još veći broj izlagača, a samim tim i posetilaca” – rekao je Krstanoski.

Budući da je ovo bio revijalan skup, komisija čiji je predsednik bio predsednik Skupštine Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić donela je odluku da dodeli pet pehara najlepšim oldtajmerima i to  vlasnicima vozila: Opel Kadett NS 052 – OG, Volvo PO 084 – IZ, Fiat 750 fića KG 119 UT, Buick  BG 1272 – BA i Kadilak BG – NIKOLA.

Predsednik oldtajmer kluba „Vrnjačka Banja” Goran Barlov iskoristio je priliku da uruči predsedniku Udruženja ljubitelja oldtajmera „Kostolac” Bogomiru Ognjanoviću zahvalnicu i medalju za učešće na 11. reliju oldtajmera održanom u Vrnjačkoj Banji, a pehar Udruženju ljubitelja oldtajmera „Kostolac”  za veliki doprinos i učešće na pomenutom reliju.

Kostolčani, kao i posetioci izložbe, imali su priliku da se podsete popularnih „fića“, „fiata“, „kadeta“, „kadilaka“ i drugih zaboravljenih modela starih dobrih automobila, ali i da uživaju u igrama iz Zapadne Srbije u izvođenju prvog izvođačkog ansambla Kulturno umetničkog društva „Kostolac”.

Starovremenski automobili su bar na kratko oživeli duh starih vremena u Kostolcu i spojili ga sa vremenom u kojem danas živimo. Izložba oldtajmera bila je idealna prilika za izlagače da razmene iskustva u vezi sa održavanjem vozila, ali i za posetioce koji su imali mogućnost da uživaju u nesvakidašnjem događaju.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!