Polaganjem venaca na Spomen – obeležje na Majdanu u Starom Kostolcu, obeležen je 6. avgust – Dan rudara

Polaganjem venaca na Spomen – obeležje na Majdanu u Starom Kostolcu, obeležen je 6. avgust – Dan rudara. Dan rudara obeležava se u znak sećanja na početak štrajka u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika. Rudari te najstarije jame u Srbiji su se tokom devet dana štrajka izborili da im se kolege vrate na posao i uspeli da skrate radno vreme.

Vence su položili predstavnici Ogranka „TE-KO Kostolac“ direktor korporativnih poslova „TE-KO Kostolac”, Đorđe Kučinar i zamenik direktora za proizvodnju uglja Ogranka „TE-KO Kostolac“ Mašan Trifunović,  zatim predsednik Sindikata „Kopova Kostolac“ Danijel Radosavljević i  predsednik Sindikata Termoelektrana „Kostolac“, Dušan Bakić. U ime Gradske opštine Kostolac venac su položili zamenik predsednika Gradske opštine Kostolac, Dalibor Ilić i zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac, Rajko Božić.

Podsetivši na značaj obeležavanja Dana rudara u Kostolcu zamenik direktora za proizvodnju uglja Ogranka „TE-KO Kostolac“ Mašan Trifunović, istakao je da istorija rudarstva u Kostolcu traje 148 godina, od kada je davne 1870. godine otvoreno prvo rudarsko okno podzemnog rudnika.

„Na ovaj praznik podsećamo na zahvalnost svim našim kamaradima, rudarima i svima koji su postavili temelje početka rudarstva“ – rekao je Trifunović.

On je naglasio da se u kostolačkom ugljenom basenu nalaze velike rezerve, što je omogućilo da se na ovom prostoru povećaju termoenergetski kapaciteti, koji će moći da proizvode električnu energiju shodno dinamici i industrijskom razvoju naše zemlje.

 

 

Predsednik Sindikalne organizacije „Kopovi Kostolac“ Danijel Radosavljević čestitao je 6. avgust, rudarima Kostolca, Kolubare, Resavice, Štavlja i dodao da su rudari uvek bili diskretni heroji ovog doba i da oni na svojim plećima nose srpsku privredu.

„Apelujem na poslovodstvo Elektroprivrede Srbije da upotpuni i da zbije redove rudara jer oni danonoćno rade, a njih je sve manje. Mogu da kažem da više nije 5 do 12, već je 12 i 5 za rešavanje ovog velikog problema. Zato je neophodno da se  primi mladi kadar, da uđu mlađi naraštaji u proizvodnju, kako bi oni uz obuku starijih kolega stasali u dobre rudare. Poslovodstvu Ogranka „TE-KO Kostolac“ i predstavnicima Gradske opštine Kostolac  poručio bih da učine sve da se ovaj dan i nadalje slavi, da ne dozvolimo da padne u zaborav“ – rekao je Radosavljević i dodao da će Sindikat  „Kopova Kostolac“ nastojati da muku rudara ublaži  čvrsto stojeći uz njih, kako bi se njihov glas što glasnije čuo.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!