Akcija čišćenja divljih deponija na teritoriji Gradske opštine Kostolac

U cilju zaštite životne sredine i uređenja Kostolca i okolnih naselja, lokalna samouprava Gradske opštine Kostolac je pokrenula i zajedno sa JP EPS, ogranak „TE-KO Kostolac“ , P.D. „Autotransport“ i P.D. „Kostolac usluge“ sprovodi akciju čišćenja divljih deponija i revitalizaciju tih prostora kako bi se ovaj segment ekologije doveo u red.

Trenutno se obavljaju radovi na uređenju prostora ispred divlje deponije na putu Kostolac – Stari Kostolac. Radove je obišao predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski sa svojim saradnicima.

Prema rečima predsednika Gradske opštine Kostolac, Serdža Krstanoskog prva faza bila je kompletno čišćenje i uređenje prostora ispred divlje deponije, odnosno iznošenje smeća i šuta u prostor divlje deponije. Pomenuti radovi sprovodili su se uz veliku pomoć  P.D. „Autotransport“ . Druga faza koja je u toku je ograđivanje kompletnog prostora i postavljanje zaštitne ograde. Realizaciju druge faze koja će sprečiti da se ispred divlje deponije ponovo donosi smeće, pomoglo je u velikoj meri JP EPS, ogranak „TE-KO Kostolac“ . Poslednja treća faza je uvođenje struje i osvetljenje prostora ispred divlje deponije, ali i postavljanje video nadzora i signalizacije kako bi ovaj prostor i noću bio zaštićen.

Ono što nas motiviše da nastavimo sa radom su pozitivne reakcije građana. Mi kao odgovorna lokalna samouprava nastojaćemo da edukujemo naše sugrađane o zaštiti životne sredine. Preduzećemo niz mera kroz predavanja, putem obaveštenja, flajera i bilborda. Takođe uključićemo i Ekološka društva  „Zora“ i „Ekopokret“ koja će raditi na razvijanju javne svesti o zaštiti životne sredine i koja će se aktivno uključiti u uređenje Kostolca, kako bi se dobili pozitivni efekti ove akcije“ – rekao je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski i naglasio da će tokom avgusta i septembra na ovoj površini biti zasađeno osamdeset sadnica drveća kako bi prostor ispred divlje deponije ozeleneo.

Prostor ispred divlje deponije na putu Kostolac – Stari Kostolac, PRE čišćenja otpada i smeća

 

Prostor ispred divlje deponije na putu Kostolac – Stari Kostolac, NAKON čišćenja otpada i smeća

 

Pored divljih deponija u Kostolcu koje se nalaze na prostoru iza hotela i preko puta nove benzinske pumpe pojavile su se i divlje deponije u naseljima Petka i Ostrovo. Kako bi se rešio problem divljih deponija građani Gradske opštine Kostolac moraju da se aktivno uključe, jer urednost i čistoća grada ne zavise samo od rada nadležnih službi, već i od kulture i ponašanja njegovih građana.

 

Divlje deponije iza hotela „Kostolac“  i preko puta nove benzinske pumpe

 

 

Pozivaju se svi građani da daju svoj doprinos u održavanju čistoće grada i zaštiti životne sredine, jer dela koja činimo danas oblikuju naše sutra.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!