Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla” proslavila Dan škole, 15. maj

Prigodnim programom u kostolačkom Domu kulture u prisustvu mnogobrojnih zvanica, učenici i nastavnici Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla”obeležili su svoj dan i 72. godišnjicu postojanja i rada. U pripremi kulturno-umetničkog programa za svečanu akademiju učestvovale su profesorke srpskog jezika i književnosti, Nadežda Vulić i Aleksandra Ristić Stević kao i profesorka muzičke umetnosti, Galina Perić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su mnogobrojni gosti. Zamenik gradonačelnika Grada Požarevca, Saša Pavlović, predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, zamenik predsednika Gradske opštine Kostolac, Dalibor Ilić, direktorka Kulturno-sportskog centra „Kostolac“ Jelena Šamanc, direktor korporativnih poslova „TE-KO Kostolac“, Đorđe Kučinar, članovi veća Grada Požarevca kao i predstavnici resornog ministarstva, škola, policije, vojske, verskih i manjinskih zajednica, brojnih ustanova i firmi.

Program je počeo  izvođenjem himne Srbije Bože pravde, hora Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla”, a nakon toga se  prisutnima obratio direktor škole, dr Goran Nestorović, naglasivši da je 15. maj značajan datum za patente srpskog genija, Nikole Tesle čije ime škola sa ponosom nosi.

Iskustvo naše škole koja radi 72. godine, veliki broj đaka koji su se obrazovali i koji se sada obrazuju, uspesi  na takmičenjima svih nivoa, posebna briga o učenicima i dobri uslovi za rad i učenje, pokazatelji su dobrih kadrova koji izlaze iz ove škole. Naša škola danas ima status regionalne škole za obrazovanje kadrova u područjima  rada Elektrotehnika, Mašinstvo i obrada metala i Rudarstvo i geologija u okviru kojih su obuke stručno osposobljavanje, formiranje obrazovnih kadrova III I IV stepena, prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijacizacije, V stepen i aktuelno dualno obrazovanje deficitarnih zanimanja. Proširene delatnosti u vidu usluga koje pružamo trećim licima stavlja nas u red poslovno-preduzetničkih škola koje nam donose značajane prihode za razvitak standarda kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla” kroz učešće u različitim projektima uspela je u ostvarivanju prioriteta u pogledu programa obrazovanja koji se intenzivno menjao proteklih godina sa ciljem da se do značajnih postignuća dođe na efikasniji i savremeniji način u skladu sa inovativnim tendencijama u obrazovanju kako u našoj zemlji tako i u svetu. Već duži niz godina neumorno ulažemo veliku energiju u razvoj naše škole. Saradnjom sa lokalnom zajednicom, sa gradskim i republičkim institucijama, stručni seminari u našoj školi, prilozi u medijima na društvenim mrežama kao i na sajtu škole o uspesima i učešće na raznim manifestacijama predstavljaju samo neke od vidljivih efekata pokazane energije – rekao je između ostalog Nestorović naglasivšii da su za velike uspehe učenika na republičkim takmičenjima zaslužni profesori čiji su radni uspesi povodom motivisanja učenika inzvanredni.

 

 

Potom je direktor škole, dr Goran Nestorović dodelio zahvalnice za izuzetan doprinos u radu škole Gradu Požarevcu, Gradskoj opštini Kostolac, Kazneno – popravnom zavodu „Zabela” Požarevac, Udruženjima „Kreativni Romi” i “Euro Romi” , Policijskoj upravi Požarevac, Kulturno- sportskom centru „Kostolac” i  crkvi Sv. Maksima Ispovednika u Kostolcu. Za izuzetan doprinos u radu škole u vidu donacija u prethodnoj godini dodeljene su zahvalnice JP EPS- Ogranku „TE- KO Kostolac” , Kompaniji „Dunav osiguranje” – filijala Požarevac i Koncernu „Bambi” Požarevac.

Zamenik gradonačelnika grada Požarevca, Saša Pavlović je pozdravivši prisutne istakao da je lokalna samouprava ponosna na uspehe i rezultate koje je Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla” postizala u proteklim godinama.

Način na koji ste ušli u osmu deceniju sa velikim poletom i inovacijama iz oblasti obrazovanja, daje mi za  pravo da vas danas imenujem kao  jednu od prvih asocijacija kada se pomene Gradska opština Kostolac. To potvrđujei i činjenica da ste kao rasadnik kadrova za Termoelektrane i kopove Kostolac zapravo jedan od njihovih najvažnijih šrafova. Sinergija koja na tom planu postoji na relaciji sa Republikom Srbijom  dovodi nas, kao lokalnu samoupravu u prijatno zaduženje da učinimo sve kako bi vi i ostale škole imali još bolje uslove. Pre svega mislim na poboljšanje uslova boravka učenika u školi, ali i na veliko unapređenje sredstava za nastavu koje je pred nama. Velikim investicionim ciklusom u same objekte obrazovnih ustanova na teritoriji Požarevca i Kostolca hteli smo da naše đake stavimo u isti položaj sa njihovim vršnjacima iz razvijenih evropskih zemalja rekao je Pavlović.

 

Učenici i profesori koji su učestvovali u pripremi kulturno-umetničkog programa za svečanu akademiju imali su za cilj da se prisutni podsete na istoriju dvadesetog veka. Uz igru pesmu, recitacije i glumu obeležen je Dan škole. Program je najvećim delom bio posvećen Danu pobede nad fašizmom u znak sećanja na žrtve koje su u temelje naše slobode ugradile naše živote. Takođe priredba je bila posvećena učenicima koji ove godine maturiraju, generaciji koja je rođena 1999. godine sa zvucima sirene, pred kraj veka koji je obojen krvlju onih koji su iznad svega cenili slobodu.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!