Remonti u punom jeku: Redovno održavanje rudarske mehanizacije

Po završetku remonta petog sistema, počeo remont drugog rudarskog sistema za otkrivanje uglјa

Prvi ovogodišnji remont na Površinskom kopu „Drmno“ je završen i peti rudarski sistem za otkrivanje uglјa počeo je da radi početkom aprila. To je bio klasičan remont rudarske opreme, koji je završen u predviđenom roku od oko 30 dana.

Najviše posla je bilo za zaposlene mašinske struke. Tokom remonta zamenjeni su oštećeni delovi. Prilikom realizacije ovakve vrste poslova obično iskrsnu i nepredviđene situacije. To nam se desilo prilikom defektaže sistema za transport bagera. I pored dodatnog posla, remont je završen u ugovorenom roku. Očekujem da će sistem raditi sigurno i pouzdano kao i u prethodnom periodu – rekao je Ivan Đorđević, šef petog jalovinskog sistema.

Goran Jaćimović, rukovodilac radova u firmi „Proizvodnja, remont i montaža mašina i opreme“ iz Kostolca, rekao je da nije bilo većih problema prilikom generalnog sređivanja bagera „SRs 2000″.

Sve ove aktivnosti su uobičajene za remonte i svode se na zamenu rotirajućih i habajućih delova. Zamenjene su sve obloge na radnom točku bagera, donji i gornji trakači na pogonu transporta bagera, oštećene rolne, klizne čaure i klizni ležajevi. Završili smo i jedan netipičan posao za ovakvu vrstu remonta, koji se odnosio na zamenu kuglbana na obrtnom levku. Značajan posao koji smo obavili je i zamena više pogona, i to na vitlu jedan, transportu glavne i pretovarne mašine. Vreme tokom marta nije nam išlo naruku, ali i pored teških uslova za rad, remont smo završili onako kako se od nas očekivalo − rekao je Jaćimović.

 

 

Osim specijalizovane ekipe radnika za popravku rudarskih mašina iz PRIM-a, na remontu petog sistema bili su angažovani i radnici iz službi održavanja kopa „Drmno“, kao i zaposleni „Kosovo Obilić“a.

Odmah po završetku remonta petog sistema, počelo se sa remontom drugog rudarskog sistema za otkrivanje uglјa. Zoran Stojković, upravnik mašinskog sektora, rekao je da će remont trajati oko dva meseca i da je planiran kapitalni remont rotornog bagera „SRs 2000″, koji radi u sklopu sistema za otkrivanje uglјa.

Remont će biti urađen u dve faze. Pored klasičnih remontnih zahvata na rudarskoj mehanizaciji, biće zamenjeni ležajevi okreta gornje gradnje bagera sa kran stazom, zupčanicima, kuglama i odstojnicima primenom metode podlivanja. Dosad je takav mašinski sklop zamenjen na dva bagera. Posao će izvesti specijalizovana ekipa za ovu vrstu radova PRIM-a i zaposleni mašinske službe PK „Drmno“. U drugom delu godine predvideli smo i zamenu radnog točka i reduktora točka. Time će jedan od starijih bagera na kopu „Drmno“ praktično biti kapitalno obnovlјen za eksploataciju u narednom periodu – rekao je Stojković.

Otkrivka

U prva dva meseca ove godine peti rudarski sistem otkopao je više od 2,3 miliona kubika jalovine, što je 41 odsto ukupne proizvodnje za ovaj vremenski period. U 2017. peti sistem otkopao je više od 11 miliona kubika čvrste mase, što je 30 odsto ukupno proizvedene otkrivke u toj godini.

 

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!