Poruka predsednika Gradske opštine Kostolac, Serdža Krstanoskog povodom Dana sećanja na žrtve holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Tim povodom predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski upućuje sledeću poruku javnosti:

Danas, na dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i fašizma sećamo se žrtava logora ali i svih koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu. Masovni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima predstavljaju najtragičniju i najmonstruozniju stranicu istorije 20. veka. Obaveza svih nas je da se sećamo žrtava, one ne smeju nikada da padnu u zaborav, jer žrtve su večne, kao što su i zločini počinjeni u Drugom svetskom ratu večni. Dugujemo to svojim precima, jer samo sa jasnom svešću o prošlosti, možemo se okrenuti budućnosti” – poručio je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski.

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja ustaškog logora u Jasenovcu.

Za datum obeležavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode. Prema procenama, koje je na osnovu prvih ekshumacija izvršila državna Komisija FNRJ, a koje je potvrdio i Centar „Simon Vizental“, u jasenovačkim logorima je nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.Prema hrvatskim izvorima, do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava.Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!