Svečanom akademijom u Kostolcu obeležen Međunarodni dan Roma

Povodom Međunarodnog dana Roma, koji se tradicionalno obeležava 8. aprila, u pozorišnoj sali Doma kulture u Kostolcu u sredu, 11. aprila upriličena je svečana akademija. Svečanost je počela izvođenjem himne Srbije „Bože pravde“, a potom i romske himne “Đelem, đelem” , nakon čega su se prisutni upoznali sa istorijatom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, koji se slavi od 8. aprila 1971. godine.

 

Istakavši da obeležavanje Međunarodnog dana Roma dočekujemo sa namerom da deskriminaciju i nejednakost oteramo u istoriju, predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić naveo je da su se stereotipi vezani za romsku populaciju i dalje zadržali u našem društvu – Radimo sve što možemo da diskriminacije više ne bude, a najbolji put ka tome je put kroz edukaciju – rekao je Ilić.

Predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski je u svom obraćanju kazao da Gradska opština Kostolac prepoznaje teškoće i probleme života Roma i godinama razvija saradnju sa romskim nevladinim organizacijama i udruženjima, pružajući različite vidove podrške.

Otvaranjem Kancelarije za romska pitanja napravljen je veliki pomak, ali postoji još mnogo toga u planu kako bismo ostvarili još bolju integraciju Roma. Inkluzija Roma u našoj opštini i pružanje kvalitetne zdravstvene i socijalne zaštite kao i zapošljavanje Roma ključni su faktori postizanja integracije, ravnopravnosti i jednakosti. Kao lokalna samouprava nastojaćemo da u narednom periodu poboljšamo uslove života svih pripadnika romske nacionalne manjine – rekao je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, poželevši svim Romima srećan praznik.

Imam Islamske zajednice Kostolca, Visar Sofra zahvalio se na dobroj saradnji Gradu Požarevcu, Gradskoj opštini Kostolac i Kancelariji za romska pitanja, istakavši da se nada da će se ta saradnja nastaviti i produbiti u budućnosti kako bi se još više poboljšali uslovi života Roma.

U kulturno umetničkom programu učestvovali su učenici O.Š. “Jovan Cvijić” Kostolac i folklorna sekcija Roma iz Kostolca. Tom prilikom predstavljene su tradicionalne narodne igre, pesme, romska narodna nošnja i poezija.

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma je samo jedan od načina da se skrene pažnja na aktivnosti i probleme Roma, ali i ukaže zahvalnost svima koji su pomogli i doprineli boljem životu Roma.

Povelje u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju dodeljene su Gradu Požarevcu, Gradskoj opštini Kostolac, Domu zdravlja Kostolac, O.Š. “Jovan Cvijić” Kostolac, T.Š. sa domom učenika “Nikola Tesla” Kostolac, Kulturno – sportskom centru “Kostolac” , Policijskoj upravi Požarevac, Policijskoj upravi Kostolac, Ogranku „TE – KO Kostolac“ , Centru za socijalni rad Požarevac, Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine Beograd, Udruženju građana “Društvo Rom Kostolac“ , Udruženju građana “Euro Romi” Kostolac i Udruženju Roma Braničevskog okruga.

 

 

Predsednik Udruženja “Kreativni Romi“ ,Redžep Alijević zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji obeležavanja Međunarodnog dana Roma, naglasivši da je ovaj praznik u Kostolcu počeo da se obeleležava na inicijativu tadašnjeg Udruženja”Mladi momci Romi” koje se kasnije razvilo u veće udruženje i dobilo nov naziv “Kreativni Romi” .

Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog  romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfildu kraj Londona 1971. godine.

Od tada zvanična himna Roma je pesma „Đelem, đelem“ a zastava plavo-zelena dvobojka sa crvenim točkom u sredini, simbolom napredka i pokreta ali i migracije Roma širom sveta.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!