Održan prvi „Dečiji uskršnji  festival folklornih ansambala“

U kostolačkom Domu kulture u četvrtak, 05. aprila, po prvi put u našoj opštini održan je „Dečiji uskršnji  festival folklornih ansambala“ . Festival folklora organizovao je Kulturno – sportski centar „Kostolac“ u saradnji sa Gradskom opštinom Kostolac i Kulturno umetničkim društvom „Kostolac“.

Na samom početku programa prisutne je pozdravila direktorka Kulturno – sportskog centra „Kostolac“ ,  Jelena Šamanc, istakavši da održavanjem koncerata folklora nastavljamo sa tradicijom  negovanja i čuvanja intregriteta našeg naroda. – Kulturno – sportski centar „Kostolac“ tokom cele godine organizuje mnogobrojne kulturne programe. U našem gradu gostuju najzapaženije profesionalne kuće, koje se bave pravljenjem kulturnih sadržaja, kao što su pozorišne predstave, razni muzički programi, a takođe imamo odličan program naših amaterskih udruženja. Trudimo se da zadovoljimo sve zahteve i interesovanja građana Kostolca i mesta koja gravitiraju oko njega – rekla je Jelena Šamanc, koja je tom prilikom uručila zahvalnice i plakete predstavnicima kulturno umetničkih društava koja su uzela učešće na prvom „Dečijem uskršnjem  festivalu folklornih ansambala“ . 

Na manifestaciji koja se organizuje povodom predstojećih uskršnjih praznika nastupila su sledeća kulturno umetnička društva: KUD „Kostolac“ – iz Kostolca – folklorni ansambli „Kolibri“ , „Proleće“ i „Vrabac“ , KUD „Stari Kostolac“ iz Starog KostolcaKUD „Miodrag Miljković Midga“ iz ĆirikovcaKUD „Sveta Petka“ iz PetkeKUD „Mladost“ iz KrepoljinaKUD „Klenovnik“ iz KlenovnikaKUD „Božidar Dimitrijević Kozica“ iz DrmnaKUD „Stiški biseri“ iz Majilovca i vokalni solisti Marija Dražić  sa pesmom  „Lepe li su nano Gružanke devojke“ i Barbara Ivić  koja je izvela vlašku pesmu Mndram mja.

Na sceni kostolačkog Dom kulture smenjivale su se Igre iz Srbije“ , Vlaške igre“ , Igre iz Levče, Igre iz Metohije,  Igre iz okoline Niša, a brojna publika je ovacijama pozdravljala svako izvođenje starih igara.

Prepuna sala kostolačkog Doma kulture dokaz je da se folklor  kao umetnost koja je od davnina prenošena sa kolena na koleno voli i neguje u našem gradu, a održavanjem ovakvih manifestacija  Kulturno – sportski centar „Kostolac“ doprinosi negovanju naše bogate tradicije.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!