Obeležena Lazareva subota – Vrbica u crkvi u Kostolcu

U subotu, 31. marta 2018. godine u crkvi Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu, obeležena je Lazareva subota ili Vrbica uz prisustvo velikog broja vernika.

Večernje bogosluženje služili su protojerej Nenad Lazarević i sveštenik Dejan Lazarov, a nakon toga je izvršeno je osvećenje vrbovih grančica – simbola ovog velikog hrišćanskog praznika. Oko stotinak mališana je uz grančice vrbe dobilo i zvončiće. I nakon službe porta crkve je još dugo bila ispunjena žagorom dece koja su ponosno nosila zvončiće oko vrata, a koji simbolizuju pobedu života nad smrću, kako Lazara, tako i Isusa koji će vaskrsnuti sledeće nedelje – na Uskrs.

Lazareva subota, u srpskom narodu poznata i kao Vrbica, obeležava se od 4. veka. Posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije koga je, prema predanju, Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih četiri dana posle smrti.

Posle Lazarevog vaskrsavanja Isus je svečano ušao u Jerusalim, a masa razdraganog sveta ga je svečano dočekala. Pored ostalog u rukama su nosili i palmine grančice. Koliko god ovo na prvi pogled delovalo čudno, u ovom činu leži simbolika vrbovih grančica koje se blagosiljaju u crkvi i dele vernicima, pa otuda i samog naziva praznika – Vrbica.

Vrbica je, pre svega, praznik dečje radosti. Do Drugog svetskog rata, ovaj dan proslavljao se i kao školska svečanost. Prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim, Isus je rekao: „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!