Održan internacionalni JUJUTSU seminar i nacionalni NIPPON KEMPO kup

 

U Politehničkoj školi u Požarevcu u nedelju, 11. marta, održan je intenacionalni JUJUTSU seminar na kome je učešće uzelo dvanaest klubova iz Srbije i jedan klub iz Hrvatske. Oko sto vežbača iz Paraćina, Kraljeva, Vršca, Beograda, Vlaškog Dola, Lozovika, Kostolca, Požarevca, Petrovca na Mlavi i drugih mesta, nakon održanog seminara učestvovalo je na nacionalnom Nippon kempo kupu.

Internacionalni JUJUTSU seminar, organizovali su „Shinbukan“ JUJUTSU klub iz Požarevca i sensei Dr Ivica Zdravković, 8. dan Kobujutsu Kyoshi, koji je osnivač ovog kluba i predsednik Budo Saveta Srbije.

Naglasivši da ovakav vid okupljanja predstavlja mogućnost za sticanje novih znanja i unapređenja u vežbanju, Dr Ivica Zdravković  je rekao da je glavni povod za organizovanje internacionalnog seminara obeležavanje 40. godina njegovog rada i treniranja džiu –džice, jedne od najplemenitijih borilačkih veština.

Značajno je napomenuti da Zdravković vodi i Internacionalnu Shinbudo Asocijaciju, međunarodno sportsko udruženje koje organizuje Sport Ju-Jutsu (džiu-džicu) i Sport Kenđucu (japansko mačevanje) takmičenja.

 

 

Učešće na internacionalnom seminaru i nacionalnom Nippon kempo kupu uzeo je i JUJUTSU klub „Kostolac“ , čiji su takmičari tom prilikom osvojili brojne medalje. Klub je osnovan 2013. godine i iako je mlad klub, učesnik je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima, gde je ostvario zapažene rezultate u svim kategorijama. U klubu se pored osnova džiudžice, deca i mladi uče sportskom ponašanju i moralnim vrednostima. Klub vodi Kosta Bobić, nosilac crnog pojasa 3. dan.

Džijudžica je japanska borilačka veština koja obuhvata borbu bez oružja. Po borbenom principu džijudžicu ne koristi sirovu snagu nego gleda da uz određenu tehniku okrene protivničku energiju napada u svoju korist, slično principu u džudou i aikidu. Iz džijudžicua su proizašli džudo, aikido, brazilski džijudžicu, a uticao je na razne borilačke veštine kao što su sambo, karate, krav maga, nindžucu i druge.

JU JUTSU sport je rezultat inovativnog duha, koji kombinuje ono najbolje iz drugih borilackih veština uz izgradjen sistem sportskih pravila u kome su udarci rukom i nogom, bacanja i parterna tehnika (zahvati držanja, poluge i gušenja) dostigli izuzetno visok nivo efikasnosti.

JU JUTSU je sastavni deo obuke specijalnih službi vojske i policije, kao i drugih službi obezbedjenja lica i objekata svih zemalja sveta. Izuzetno je efikasna i primenljiva u situacijama bliske borbe, savladavanja i razoružavanja protivnika, i to bez prevelike upotrebe sile.

Ju jutsu u prevodu sa japanskog znaci “ nežna veština“ ili kako neki prevode „nežna umetnost“. Zahvaljujuci entuzijazmu, ogromnom radu i upornosti pojedinih ljudi, JU JUTSU je i u našoj zemlji konacno postao dostupan svima i dobio svoje mesto u porodici nacionalno priznatih borilackih sportova. Zastupa ga JU JUTSU SAVEZ SRBIJE, zvanicni, legitimni i reprezentativni predstavnik ju jutsu sporta u našoj zemlji i inostranstvu, priznat kao jedini nacionalni Savez od najviših državno-sportskih institucija Srbije.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!