EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4

Realizacija projekta kapitalnog remonta bloka A4 u Termoelektrani „Nikola Tesla A” (TENT) počela je danas uvodnim sastankom predstavnika „Elektroprivrede Srbije” sa izvođačima radova, na kom je dogovorena dinamika radova koji bi trebalo da počnu u martu.

To je jedna od najznačajnijih investicija ove godine u sistemu „Elektroprivrede Srbije”, a ulaganjem oko 53,5 miliona evra snaga bloka će se povećati na 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine, navodi se u saopštenju EPS-a.

V. d. direktora JP EPS Milorad Grčić je na sastanku rekao da revitalizacijom bloka A4 u TENT A, EPS nastavlja tradiciju da svake godine ulaže značajna sredstva u modernizaciju postrojenja.

„Kroz ovakve i druge investicije, poput započetog projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A, želimo da ova termoelektrana u kojoj se proizvodi više od polovine srpske struje, bude dugovečna i jedna od najmodernijih termoelektrana, ne samo u regionu, već i u Evropi”, izjavio je Grčić.

Istakao je da je od velike važnosti za TENT odluka da se blokovi A1 i A2 modernizuju, da im se vrati stari sjaj i nastave da rade, kao i da su planirane velike investicije i u drugim delovima EPS-a, da bi se svi kapaciteti unapredili i proširili.

„Želimo da od EPS-a napravimo takvo preduzeće koje će u svakom momentu moći da snabdeva bilo kog potrošača u Srbiji. To podrazumeva veći broj trafostanica, moderniju distributivnu mrežu, proširenje kapaciteta u rudnicima”, izjavio je Grčić.

„Ako sve to uradimo, bićemo lider u elektroenergetskom sektoru u čitavom regionu. Cilj nam je da EPS značajno ojačamo i unapredimo kako bismo u potpunosti obezbedili energetsku nezavisnost Srbije tako da, za najviše pet godina, neće biti potrebe za uvozom ni jednog jedinog kilovat-sata električne energije, čak ni u zimskom periodu kada je potrošnja značajno veća, a proizvodnja otežana”, izjavio je on, i dodao da je od početka godine EPS zaradio 13,5 miliona evra od izvoza električne energije.

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina.

„Plan je da remont traje nešto manje od pet meseci i da završetkom radova dobijemo potpuno obnovljen termoblok za stabilno snabdevanje u narednim decenijama. Svi pripremni poslovi su završeni i obezbeđene su dozvole za izvođenje radova”, izjavio je Glišo Klasnić, koji rukovodi projektom revitalizacije bloka A4 u TENT A.

U ovom značajnom projektu, učestvovaće više od 40 renomiranih domaćih i stranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektro gradnje od kojih su mnoge i ranijih godina sa uspehom obavljale remontne radove na ostalim TENT-ovim postrojenjima, navodi se u saopštenju.

Sa završetkom radova na bloku A4 biće zaokružena faza revitalizacija 300 megavatnih blokova na lokaciji TENT A.

Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina uspešnog rada.

Izvor: (Tanjug)

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!