Projekat konzervacije i restauracije ikona Uroša Predića

 

Crkva Svetog Georgija u Starom Kostolcu poseduje tri vredne ikone koje su rad jednog od najvećih srpskih slikara Uroša Predića. Reč je o ikonama Svetog Đorđa, Svetog Ignatija i Svetog Prokopija, koje će sada biti restaurirane i konzervirane, zahvalјujući ličnom angažovanju kostolačke slikarke Snežane Milošević, uz podršku kostolačkog ogranka „Elektoprivrede Srbije“.

 

Pre pet godina došla sam na ideju da ikone u hramu velikomučenika Georgija u Starom Kostolcu moram spasti od dalјeg propadanja. Tako počinje traganje za realizacijom ove ideje. Upoznala sam Sandru Jakovlјević, koja je doktorand i master diplomirani restaurator na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Predočila sam joj ovu ideju i tada je počeo naš zajednički rad na restauraciji ikona. Sandra neće primati nikakvu materijalnu naknadu za restauraciju i konverzaciju na ikonama Uroša Predića, pod takođe besplatnim nadzorom stručnih lјudi. Na sebe sam zatim preuzela zadatak da obezbedim finansijska sredstva i donatore, kako bismo uspeli da obezbedimo sve što treba za ovako složenu restauraciju i konzervaciju ikona Uroša Predića – istakla je Snežana Milošević.

 

Pošto je reč o pokretnim ikonama velike umetničke vrednosti, pre započinjanja restauracije bilo je neophodno dobiti i saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Prikupile smo svu neophodnu dokumentaciju i sve zahtevane dozvole za realizaciju. Poduhvat je započet zahvalјujući blagoslovu vladike braničevskog dr Ignatija Midića, koji nam je odobrio početak radova. U kontaktu smo sa ocem Petrom Ražićem, sveštenikom u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Starom Kostolcu, koji čuva i brine o ovim ikonama. Urađena su sva detalјna istraživanja i fizičko-hemijske analize strukturnih slojeva na slici, koji su neophodni da bi projekat bio potpun. Svi zahtevani proceduralni postupci su dosledno poštovani i nakon tri godine rada, dobijena je i saglasnost nadležnih institucija – naglašava Snežana Milošević.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!