Obeležena slava crkve Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu

U subotu, 3. februara 2018. godine naša crkva u Kostolcu obeležila je crkvenu slavu –  Svetog Maksima Ispovednika. Svetu Liturgiju služilo je sveštenstvo pravoslavne crkve: protojerej Aleksandar Mihailović, protojerej Nenad Lazarević, otac Dejan Lazarov, otac Dimitrije Kasapis, otac Nikolaj Tilica, otac Marko Pavlović, otac Dušan Stepanović i đakon Aleksandar Stamenković. Svetom Liturgijom je načalstvovao protojerej Aleksandar Mihailović.

Ovogodišnji kolačar slave bio je Slavko Đorđević sa porodicom iz Kostolca, dok su ulogu kolačara za narednu godinu preuzeli Srđan Ivić i Marina Stević.

Nakon svete Liturgije upriličena je trpeza ljubavi za sve prisutne vernike i goste.

Da Gospod Bog da molitvama Sv. Maksima Ispovednika života, zdravlja i spasenja svim našim vernicima u nadi da će i dalje dolaziti u našu crkvu da se zajedno molimo i blagodarimo Gospodu“ – rekao je protojerej Nenad Lazarević u svom obraćanju vernicima.

Crkva Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu je prva parohijska crkva u SPC koja je posvećena ovom svecu. Maksim Ispovednik je najverovatnije rođen u Carigradu, u plemićkoj porodici, i još u mladosti je zauzeo visoko mesto na dvoru vizantijskog cara Iraklija. Zbog toga što je zastupao diofizitsku poziciju osuđen je kao jeretik, mučen i proteran u izgnanstvo, gde je ubrzo umro. Nedugo zatim, njegovo učenje je opravdano na Šestom vaseljenskom saboru u Carigradu i on je proglašen za sveca.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!