Čista energija po tržišnim cenama

 

U slučaju Nemačke, prevelike subvencije date su za obnovljive izvore, a razliku između subvencija i tržišne cene plaćaju potrošači, svaki šezdeseti Nemac proizvodi električnu energiju.

 

Srbija sprovodi aktivnosti na usklađivanju sa evropskim propisima, na smanjenju emisije štetnih gasova i korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) – istakla je Aleksandra Tomić, predsednik Foruma za energetsku politiku Srbije.

Ona je dodala da je Nemačka postigla konsenzus u vezi sa zelenom energijom, a Srbija može da iskoristi ta iskustva, posebno u oblasti energetske efikasnosti.

Najviše dozvola dato je za male HE i za vetroparkove snage do 10 megavata, a važan segment energetske politike Srbije je i usklađivanje sa evropskim propisima. Srbija podržava i izradu regionalnog hidromaster plana za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih postrojenja i maksimalno iskorišćenje hidropotencijala reka zapadnog Balkana.

 

 

Šezdeset i tri odsto energije u Kazahstanu dobija se iz uglja, po čemu je on veoma sličan Srbiji. Kazahstan je zarađivao dosta novca od prodaje sirove nafte i postao je najbogatija zemlja od svih zemalja bivšeg SSSR. Kada je 2014. smanjena potražnja za naftom i gasom, to je delom dovelo do ekonomske krize u zemlji – rekao je Tomas Helm iz Fondacije „Konrad Adenauer“ u Kazahstanu.

– Kazahstan je postavio cilj od tri odsto udela OIE do 2020. i 30 odsto do 2030. godine. Zemlja ima potencijal za proizvodnju solarne energije i energije iz vetra. S obzirom na nisku cenu električne energije, Kazahstan mora da objasni kupcima da se to neće promeniti kada se uvedu OIE – naveo je Helm.

 

On je dodao da, pored investicija, i „ozelenjavanje“ postojećih elektrana modernizacijom kapaciteta dovodi do smanjenja emisije ugljen-dioksida. U slučaju Nemačke, naveo je Helm, prevelike subvencije date su za obnovljive izvore, a razliku između subvencija i tržišne cene plaćaju potrošači.
Rebeka Bertram iz Fondacije „Hajnrih Bel“ rekla je da je 2000. godine u Nemačkoj donet zakon o OIE, što je bila prva faza energetske tranzicije koja je trajala do kraja 2016. godine.

 

– U toj fazi, inicijativu za OIE imali su građani i to je bio jedan novi fenomen građanske inicijative. Svaki šezdeseti Nemac je proizvođač električne energije, a 93 odsto njih podržava energetsku tranziciju jer igraju aktivnu ulogu u tome – rekla je Bertramova na Parlamentarnom forumu za energetsku politiku Srbije, održanom u Narodnoj Skupštini Srbije.

 

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!