EPS na 11. Festivalu nauke: Nauka u pokretu

 

„Elektroprivreda Srbije“ pridružila se postavkom „Od snage do energije“ o proizvodnji električne energije pomoću fizičke aktivnosti

 

Pod sloganom „Jedan na jedan“ i uz tradicionalnu podršku „Elektroprivrede Srbije“, na Beogradskom sajmu održan je 11. Festival nauke, najpoznatiji događaj u regionu koji promoviše nauku i naučna dostignuća na zanimljiv način. Posetioce festivala svih uzrasta, kojih je ove godine bilo više od 30.000, dočekalo je 700 naučnika i naučnih demonstratora u ulozi domaćina programa festivala koji je kreiralo čak 75 naučnih i obrazovnih institucija, a kompletan program predstavljen je u četiri hale, na prostoru od 6.000 kvadrata.

 

Centralna tema ovogodišnjeg Festivala nauke bio je pokret. Brojni naučni izazovi povezani sa kretanjem predstavljeni su u okviru tematske zone „Nauka u pokretu“.

 

 

„Elektroprivreda Srbije“ pridružila se aktuelnoj temi festivala postavkom „Od snage do energije“ o proizvodnji električne energije pomoću fizičke aktivnosti. Deca školskog uzrasta okretanjem pedala na specijalnom biciklu proveravala su da li mogu da proizvedu dovoljno struje da pokrenu blender sopstvenom energijom, a kao nagradu su dobijali sokove koje su sami napravili. Na drugom biciklu čekao ih je novi izazov – da proizvedu dovoljno električne energije za uključivanje različitih vrsta sijalica. Deca su potom zaključivala koliko je više energije potrebno proizvesti da bi se uključila obična u odnosu na štedljivu sijalicu.

 

 

Posetioci su imali priliku da testiraju svoje reflekse pomoću lasera, senzora i tastera, da provere naučne tajne koje se kriju iza izvođenja cirkuskih akrobacija, da pomoću specijalne klackalice jednom rukom podignu svoje roditelje, kao i da u velikom broju drugih naučnih demonstracija otkriju brojne zanimljivosti vezane za pokrete ljudskog tela.

Na specijalnom poligonu časopisa „Nacionalna geografija“ mogli su da odmere snage u trci sa različitim životinjama koje su se kretale po virtuelnom zidu paralelno sa takmičarima.

Jedan od važnijih događaja na festivalu bilo je i gostovanje filmskog naučnog radnika iz Holivuda Stiva Vulfa, koji je u svom spektakularnom nastupu „Nauka iza filmova“ svakog dana otkrivao najmlađima i roditeljima kako je moguće bezbedno izvoditi čak i najopasnije kaskaderske scene koje ostavljaju bez daha. Cilj ove jedinstvene naučne manifestacije je skretanje pažnje na značaj obrazovanja i demonstracija savremenih metoda učenja koje nauku predstavljaju na zanimljiv način i u situacijama iz svakodnevnog života koje su bliske deci svih uzrasta.

Uvek nešto novo

Novitet ovogodišnjeg festivala je uvođenje porodičnog dana, sa naučnom zabavom osmišljenom za uživanje svih članova porodice, tokom kojeg su održane različite naučne predstave, među kojima i omiljena među stalnim posetiocima festivala – sa eksplozivnim naučnim eksperimentima.

 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!