Integracija pametnih sistema

 

Do 2015. godine proizvedeno je i povezano na IT mrežu više od šest milijardi pametnih uređaja, a očekuje se da ih do 2020. bude 20 milijardi 

 

Globalni trend je da se svi smart sistemi povežu, integrišu i kontrolišu iz jednog centra, bilo da je reč o pametnim kućnim uređajima, fitnes satovima, pametnim brojilima ili javnom osvetljenju. Globalna revolucija u sistemima daljinskog upravljanja i nadzora u velikom je zamahu, a našu stvarnost već uveliko obeležavaju „internet stvari“ (IoT – Internet of Things). Milioni uređaja su povezani internetom i neprestano komuniciraju. Svoje mesto u ovom konceptu našla je i tehnika daljinskog upravljanja osvetljenjem – rekao je Andrej Đuretić, rukovodilac marketinga u kompaniji „Minel-Schreder Beograd“. Najveća novina u daljinskom upravljanju je u osmišljavanju komunikacijiskih protokola.

 

Đuretić je istakao da se sve odvija preko interneta, kao spone hardvera i softverskih uređaja. Do 2015. godine proizvedeno je i povezano na IT mrežu više od šest milijardi pametnih uređaja, a očekuje se da ih do 2020. bude 20 milijardi. Da bi se to povezivanje omogućilo, moralo se preći na novi internet protokol koji obezbeđuje monogo veći broj IP adresa. Stari IPV4 protokol je imao više od četiri milijardi adresa, a novi IPV6 protokol poseduje tako veliki broj adresa da je njime moguće „adresirati svaki atom na planeti Zemlji“.

 

 

Pilot projekat

 

Najviše proizvođača, među njima i „Minel-Schreder“, orjentisalo se na protokolima koji se zasnivaju na novom IPV6 konceptu. Oni omogućavaju komunikaciju između pojedinačnih uređaja na terenu. U slučaju svetiljki javnog osvetljenja, one između sebe takođe komuniciraju putem novih protokola. Razlika između novih i starih sistema je da više nema „master slave“ topologije. Ranije je postojao jedan pametni kontrolor – supervizor, koji se smeštao u orman javne rasvete i upravljao sa 150 svetiljki. U IoT smart sistemu daljinskog upravljanja svaka svetiljka komunicira direktno sa internet aplikacijom. Jedan takav pilot-projekat „Minel-Schreder“ je postavio u delu Bulevara Milutina Milankovića na Novom Beogradu.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!