Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević u poseti Kostolcu

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, posetio je danas sa svojim saradnicima Gradsku opštinu Kostolac.

 

Delegaciji Ministarstva prosvete, najpre je priređen svečani prijem u prostorijama Gradske opštine Kostolac, gde im je dobrodošlicu poželeo predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić sa svojim saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave grada Požarevca.

 

Ministar je zatim obišao Tehničku školu sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac. Direktor škole dr Goran Nestorović, upoznao je ministra sa uslovima rada, ali i perspektivama škole u narednom periodu. Zatim je delegaciju sproveo do renoviranih kabineta za teorijsku i stručnu nastavu i sa njima obišao školsku radionicu.

 

 

 

Ministar je potom obišao i Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ Kostolac, koja je u potpunosti adaptirana i najvećim delom, obnovljena sredstvima Vlade Republike Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

 

Prema rečima direktora kostolačke osnovne škole, Serdža Krstanoskog, poslednjih nekoliko godina u školski objekat, uloženo je oko 130 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju. Škola je iz sopstvenih sredstava obezbedila 14 miliona dinara za nabavku novih klupa, stolica, lap top računara i belih tabla projektora. Od strane lokalne samouprave grada Požarevca, obezbeđeno je 10 miliona dinara za zamenu PVC stolarije, a sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, obezbeđeno je 97 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju i adaptaciju škole.

 

Vlada Republike Srbije je za poslednjih godinu dana renovirala 396 škola, što nije rađeno nekoliko decenija unazad. U 2018. godini očekuje nas veliki posao u celoj Srbiji. Pored ulaganja u školske zgrade, ulagaće se i u digitalizaciju škola, što podrazumeva brz internet, dovoljan broj računara i elekrtonskih tabli“ – rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Šarčević je tokom posete osnovnoj školi istakao da bi voleo da ovako izgleda svaka škola u Srbiji „Duh škole oseća se na svakom koraku školske zgrade, svaki kutak ste oplemenili „ – rekao je Šarčević istakavši zadovoljstvo onim što je video u ovoj obrazovnoj ustanovi.

 

Gradonačelnik grada Požarevca, Bane Spasović naveo je da su tokom prethodne godine uložena značajna sredstva, oko 100 miliona dinara u obnavljanje infrastrukture školskih objekata, a ove godine takođe je uloženo 100 miliona dinara u obnovu škola. On je takođe istakao da će i u narednom periodu zahvaljujući velikoj pomoći Vlade Republike Srbije i Kancelarije za javna ulaganja nastaviti sa adaptacijom i renoviranjem škola na teritoriji grada Požarevca.

Gradonačelnik je dodao da su u toku radovi na izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zabeli u vrednosti od 30 miliona dinara, a u narednom periodu očekuje se i adaptacija požarevačke Osnovne škole „Dositej Obradović“ .

 

Predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić zahvalio se ministru na poseti i istakao da je lokalna samouprava u prethodnom periodu posvetila dosta pažnje deci predškolskog, školskog i srednjoškolskog uzrasta ulaganjem u školske objekte.

“ U prethodnom periodu, za veoma kratko vreme obnovili smo 14 dečjih igrališta, uspeli smo da dobrom saradnjom sa čelnicima grada Požarevca obezbedimo značajna sredstva iz budžeta grada Požarevca, koja su ulagana u osnovnu, srednju školu, ali i u kostolački vrtić. Sada imamo privilegiju da u školi koja broji preko 1200 đaka i jedna je od najvećih u Braničevskom okrugu, ugostimo ministra prosvete i predočimo mu sve ono što smo mi zajedničkim radom uspeli da realizujemo“  rekao je Savić i obećao da će i u narednom periodu lokalna samouprava nastaviti istim intenzitetom rada, kako bi učenici imali što bolje i bezbednije uslove za školovanje.

 

Podsećamo u kostolačkoj Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ , kompletno je renovirano dvadeset učionica, deset kabineta, deset kancelarija, fiskulturna sala, boravak, školska trpezarija i hodnici škole. Pored toga urađeni su spušteni plafoni, uređene podrumske prostorije, sedam toaleta, postavljena je led rasveta u svim delovima škole, zamenjena vodovodna i kanalizaciona mreža, postavljen je nov video nadzor, panik rasveta, javljači požara i urađena kompletna gromobranska izolacija, trotoari oko škole i fasada na celom školskom objektu. 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!