Obeleženo 50 godina rada bloka „A1“ u TE „Kostolac A“

 

Ogranak „Elektroprivrede Srbije“ – blok „A1“ u TE „Kostolac A“, obeležio je u sredu 15. novembra prigodnom svečanošću 50 godina rada. Blok „A1“ je i danas posle pet decenija rada, jedan od najstabilnijih, najpouzdanijih i najrentabilnijih kapaciteta „Elektroprivrede Srbije“ .

 

Izgradnja Termoelektane “ Kostolac II“ snage 100 megavata, danas poznate pod imenom A1, trajala je tri godine. Počela je u maju 1964, i nakon probnog rada, zvanično puštena u rad u septembru 1967. godine. Bila je to druga po veličini i snazi termoelektana u SFRJ. Za rad ovog bloka trebalo je da se obezbede dovoljne količine uglja. Zato je počela i najveća rekonstrukcija kopa „Kostolac“, a 1967. godine zatvorene su i prve rudarske jame. 

 

Na samom početku programa posvećenom obeležavanju jubileja, prisutni gosti imali su priliku da pogledaju kratak film o istorijatu i rezultatima bloka „A1“ .

 

 

 

Direktor za proizvodnju energije u ogranku „TE- KO“ Kostolac, Nenad Marković predstavio je istorijat bloka „A1″u TE „Kostolac A“ .

 

“ Danas slavimo jedan jubilej koji ima svoju istoriju, međutim tradicija eksploatacije uglja i proizvodnje električne energije u Kostolcu je jako duga. Sve je počelo davne 1870. godine kada su iz jamske eksploatacije proizvedene prve količine uglja u rudniku u Starom Kostolcu, koji je bio u vlasništvu velikog vizionara i industrijalca Đorđa Vajferta. Ovaj datum je i nacionalni praznik početka industrijalizacije Republike Srbije. Sledeći bitan događaj odigrao se u jesen 1948. godine kada je u rad puštena elektrana “ Mali Kostolac“snage 8 megavata. 1968. godine počinje sa radom prvi blok u TE „Kostolalac A“snage 100 megavata. U tom trenutku to je bio najveći termoblok u Republici Srbiji, a od tada je prošlo 50 godina i nebrojano puno megavat – časova koji su isporučeni sistemu. Urađena je velika rekonstrukcija u periodu od 2005.- 2007. godine. Sinhronizacija bloka bila je 30. aprila 2007. godine, pa do dana današnjeg , odnosno do 1. novembra 2017. godine blok je proizveo 7.027.284 megavat – časova električne energije kao i 54.990 megavat – časova toplotne energije“ – rekao je između ostalog Nenad Marković, zahvalivši se svim prethodnicima koji su svoj radni vek utkali u ogranak.

 

O značaju Bloka A1 za funkcionisanje energetskog sistema Srbije govorio je Savo Bezmarović, izvršni  direktor za proizvodnju energije u Elektroprivredi Srbije.

 

„Pedeset godina rada jednog bloka je odličan rezultat i malo je blokova i elektrana u Evropi i svetu koji mogu da se pohvale ovakvim podatkom. Ono što je još važnije je da „A1“ radi i posle pet decenija kao da je nov, sa svim izvornim parametrima koji su bili na početku. To nam dosta govori da je ovaj blok svih ovih godina održavan na pravi način, onako kako je trebalo i sve kolegenice i kolege koji su radili i sada rade su nam pokazali da znaju da rade svoj posao i da to tako treba i da ostane.

 

Ono što nas u narednom periodu očekuje vezano za ovu lokaciju je revitalizacija oba agregata i priprema za rad blokova u uslovima usklađivanja sa svim normama Evropske unije, pre svega ekološkim. Pored toga očekuje nas i modernizacija vitalne opreme na oba agregata, što otprilike treba da se završi do 2023. godine, kada treba i nove uredbe da stupe na snagu“ – istakao je Savo Bezmarović. 

 

„Želim da se zahvalim svim zaposlenima i našim bivšim zaposlenima koji su uložili mnogo rada, truda i veština da danas možemo da proslavimo ovaj dan. Taj rad i trud se ogleda u jednoj drugoj stvari, a to je da su blokovi u našem ogranku najstabilniji u mreži „Elektroprivrede Srbije“ – dodao je Dušan Bakić, predsednik Sindikata Termoelektrana „Kostolac“zahvalivši se rukovodstvu EPS-a, koje je omogućilo da se izvrši rekonstrukcija blokova, da se podigne njihova snaga i produži vek trajanja.

 

Nakon završetka svečanog programa prisutni gosti mogli su da pogledaju izložbu fotografija pod nazivom „TE – KO A1 juče danas, sutra“.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!