Projekat industrijskog koloseka u Kostolcu: Ukupna dužina novog koloseka je oko 21,5 kilometara

 

U ogranku „TE-KO Kostolac“ nastavlјena je realizacija projekta izgradnje industrijskog koloseka, od železničke stanice „Stig“ do Termoelektrane „Kostolac B“, koji je sastavni deo prve faze paket-projekta kineskog kreditnog aranžmana. Ugovor za izvođenje radova potpisan je 18. aprila, stupio je na snagu 29. maja 2017, a izvođač je uveden u posao 20. septembra ove godine.

 

Ukupna dužina koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termoelektrane „Kostolac B“ je oko 15 kilometara, dužina koloseka u krugu elektrane je oko 6,5 kilometara, tako da je ukupna dužina novog koloseka oko 21,5 kilometara – rekao nam je mr Nebojša Mišić, rukovodilac prve faze projekta TE „Kostolac B“.

Projekat za izgradnju industrijskog koloseka izradio je Saobraćajni institut CIP iz Beograda, a izvođač radova je grupa ponuđača koju predvodi italijanska firma „Italiana Costrucioni“, sa grupom domaćih ponuđača sa firmom „Bauwesen“ iz Lazarevca na čelu. Ukupna vrednost projekta je 14.057.788 dolara ili 1.637.898.185 dinara i finansira se iz zajma kineske Eksim banke, u okviru prve faze paket-projekta za TE „Kostolac B“.

 

 

Prema Mišićevim rečima, projekat će se realizovati na osnovu ugovora, tehničke dokumentacije i građevinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja. Realizovaće se u celini, ne po fazama, a obuhvata izvođenje radova, isporuku kompletne opreme: šina, pragova, skretnica, signalizacije, kao i puštanje u rad.

 

Rok za završetak radova je 10 meseci od uvođenja u posao. Zbog nerešenih imovinsko-pravnih poslova, na delu trase može doći do produžetka ovog roka, ali ne više od četiri meseca.

 

Novi kolosek trebalo bi da omogući da se TE „Kostolac B“ i Površinski kop „Drmno“ povežu na državnu železnicu, a time i da se omogući da se nesmetano doveze i izvezu materijali i oprema u i iz kostolačkog ogranka EPS-a. Železnicom će se omogućiti dovoz krečnjaka, opreme i drugih materijala potrebnih za rad „TE-KO Kostolac“, a izvoziće se pepeo, gips, komadni i sitni ugalј – naveo je mr Nebojša Mišić.

 

Trasa industrijskog koloseka ide jednim delom starom trasom prvobitnog koloseka, koji nije u funkciji od 1990. godine, dolazi do PK „Drmno“, ide oko sela Bradarac i Drmno i ulazi u Termoelektranu „Kostolac B“. Dužina koloseka koja dolazi do montažnog placa je oko 14, a deo koji ulazi u montažni plac je oko jedan kilometar. Ukupna dužina šest koloseka u TE „Kostolac B“ je oko 6,5 kilometara.

 

Izvor: EPS Energija

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!