Montaža novog rudarskog sistema za kop „Drmno“: Isporučeno više od 9.000 tona opreme

 

Doprema i montaža opreme odvija se prema planu

 

Realizacija ugovorenih poslova između „Elektroprivrede Srbije“ i kineske kompanije CMEC, koji se odnose na izradu i montažu opreme za savremeni, šesti rudarski sistem za otkrivanje uglјa na Površinskom kopu „Drmno“, teče prema utvrđenim planovima. To je rudarski sistem koji se sastoji od bagera, odlagača, transportnog sistema, pogonskih stanica i trafopostrojenja za elektronapajanje.

 

Od kraja januara ove godine, kada je i zvanično počela realizacija projekta ukupne vrednosti 123 miliona dolara, računajući sredstva iz kineskog kredita i sopstvena ulaganja EPS-a, oprema se isporučuje u kontinuitetu i montira na montažnom placu kopa „Drmno“.

 

Od ukupno 3.115 tona, koliko je težak „Krupov“ bager, kapaciteta 6.600 kubnih metara čvrste mase na sat, u tri navrata isporučeno je 2.450 tona čelične konstrukcije – rekao nam je Miroslav Ivković, zamenik rukovodioca projekta za povećanje proizvodnje kopa „Drmno“ u EPS-u.

 

 

Oprema za bager transportovana je iz Narodne Republike Kine brodovima do luke u Pančevu, a odatle kamionima i šleperima do montažnog placa na Površinskom kopu „Drmno“. Bilo je i vangabaritnog transporta opreme, što uvek sa sobom nosi i dozu opasnosti i rizika, ali i taj deo posla uspešno je urađen. Do sada je montirano oko 30 procenata opreme na bageru.

 

Kada je reč o „Sandvikovom“ odlagaču, kako kaže Ivković, kapaciteta 8.500 kubika rastresite mase na čas, ukupne težine 1.480 tona, do kraja oktobra isporučeno je 1.293 tone opreme. Montirano je do sada 25 odsto isporučene kontrukcije. Dobro napreduju radovi i na realizaciji poslova, koji su u nadležnosti domaće kompanije „Goša FOM“ iz Smederevske Palanke, a koji se odnose na izradu i montažu opreme za pogonske stanice i transportni sistem. Od ukupno 10.165 tona, koliko iznosi težina četiri pogonske stanice i opreme za pet kilometara transportnog sistema, isporučeno je 5.600 tona. Stepen montaže dve pogonske stanice je na nivou od 95 procenata, a tokom oktobra počeli su radovi i na preostale dve pogonske stanice. Do sada je postavlјeno i oko 600 metara transportera na izgrađenoj trasi.

 

Svi učesnici na realizaciji projekta imaju profesionalni odnos prema preuzetim obavezama i za sada nema problema. U ovom trenutku na montažnom placu dnevno je angažovano oko 120 radnika – rekao je Ivković.

 

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!