Iz TE „Kostolac A“: Plan proizvodnje energije za prvih devet meseci ove godine premašen je za 3,7 odsto

 

Letnji period u TE „Kostolac A“ protekao je u pripremama za nastupajuću jesenju sezonu, a potom i za zimu. Okončane su remontne aktivnosti na blokovima A1 i A2. Na taj način su preduzete opsežne mere za veliku pouzdanost i stabilan rad ovih termoenergetskih kapaciteta u narednom periodu.

 

U dosadašnjem radu TE „Kostolac A“ ostvaruje isporuku električne energije sa minimalnim brojem zastoja, čime potvrđuje da važi za postrojenje koje redovno ispunjava proizvodne planove. Ovo potvrđuje i podatak da su blokovi TE „Kostolac A“ do 1. septembra proizveli približno 1,36 milijardi kilovat-sati. Tako je plan proizvodnje za prvih devet meseci tekuće godine premašen za 3,7 odsto.

 

Ovogodišnji remont bloka A1 urađen je tokom maja. Realizovani su predviđeni remontni zahvati na pozicijama bloka A1 – istakao je za „EPS Energiju“ Zoran Predić, šef tehničko-tehnološke pripreme u TE „Kostolac A“. – Na bloku A1 urađen je remont na kotlovskom, turbogeneratorskom i elektroenergetskom postrojenju, kao i na dopremi. Angažovane su brojne domaće kompanije specijalizovane za ovakve poslove. Remont je zahtevao visok stepen organizacije, koji podrazumeva koordinisanu saradnju sa izvođačima radova.

 

 

Blok A2 je ove godine zabeležio čak 3.107 časova neprekidnog rada na mreži, što predstavlјa najduži vremenski period kontinuirane proizvodnje električne energije koji je ovaj termokapacitet ostvario. Time je potvrđeno da može da se svrsta među najpouzdanije blokove. Standardni ovogodišnji remont bloka A2, čija snaga iznosi 210 MW, usledio je od 1. juna i trajao je do 26. juna.

 

Tokom zimskog perioda, Termoelektrana „Kostolac A“ obezbeđuje i toplotnu energiju za dalјinski sistem grejanja, koji pokriva Požarevac, Kostolac i okolna naselјa, što u znatno ukida potrebu za korišćenjem individualnih ložišta tokom grejne sezone, što u velikoj meri utiče na smanjenje aerozagađenja.

 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!