Goran Stefanović predstavio knjigu o Kini

 

 

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u sredu 11. oktobra, naš zavičajni pisac, diplomirani inžinjer mašinstva po struci, predstavio je Kostolčanima svoju knjigu DUHOVI ZABRANjENOG GRADA: Demistifikacija pada Kineskog carstva.

 

Goran Stefanović, zaposlen u TE „Kostolac B“ na poslovima za odvod produkata sagorevanja, boravio je u Kini pre dve godine na stručnom usavršavanju. Vodeći dnevnik, koji je kasnije prerastao u neku vrstu putopisa sa mnogo podataka o istorijskim prilikama o Kini, Stefanović je imao dobar materijal za objavljivanje knjige o istorijskim prilikama o Kini.

– Impresioniran kineskom istorijom i kulturom, počeo sam istraživanje i pročitao veliki broj knjiga i tekstova na tu temu. Posebnu pažnju privukla mi je zagonetka čuvenog biohemičara i naučnika sa Univerziteta Kembridž Džozefa Nidama, velikog poznavaoca Kine, koja je definisana na sledeći način: „Zašto je Kina do polovine 19. veka bila najbogatije i najnaprednije društvo na svetu i zašto je to prestala da bude?“ Mnogi poznavaoci Kine su, pored Nidama, postavili veliki broj hipoteza koje do dana današnjeg nisu ponudile odgovor. Ova knjiga predstavlјa moje lično viđenje rešenja ove zagonetke – objasnio je Stefanović.

 

 

Uz studioznu prezentaciju, autor je predstavio svoj put u Kinu i deo iz velike kineske istorije koji je njemu najviše privukao pažnju, a koji je opisao u svojoj knjizi. Zašto je Kina bila toliko naprednija u odnosu na ostale civilizacije? Zašto ona to prestaje da bude polovinom 19. veka? U kom trenutku je Kina prestala da bude naprednija od drugih civilizacija? Koliko je trgovina opijumom imala uticaja na njenu propast? Koliki je bio uticaj engleske imperije i porodice Rotšild na političke i ekonomske prilike u Kini? Ko je bila Sung Mejling, žena koja je živela kroz tri veka? Jedno veoma posećeno i edukativno književno veče, koje je proteklo u razgovoru o ovim temama.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!