Sprovedena akcija merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi

 

 

U Kostolcu je danas, povodom obeležavanja „Meseca oktobra – meseca starih“ u prostorijama Kancelarije za romska pitanja, organizovana akcija merenja krvnog pritiska i šećera u krvi. Naši najstariji sugrađani, koji su učestvovali u preventivnoj akciji, bili su u prilici da provere svoje zdravstveno stanje, ali i da dobiju savete o sprečavanju nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

 

 

Današnjoj akciji odazvao se veliki broj penzionera, tačnije 90 sugrađana preventivno je prekontrolisalo krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

 

Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac izrazio je nadu da će ova akcija motivisati starije sugrađane da se uključe u društveni život kako bi osetili da nisu odbačeni i zaboravljeni.

 

„Stanje kod nas u Srbiji je zabrinjavajuće, 22% starih je preko 60 godina, u Požarevcu 24,2%, a prosečna starost iznosi 41,5 godina “ – rekao je Obradović naglasivši da starenje predstavlja jedan od najvećih uspeha čovečanstva i jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjeg društva.

 

Vesna Ljubisavljević, član Veća Gradske opštine Kostolac, rekla je da lokalna samouprava podržava ovakve akcije i vodi računa o svojim najstarijim sugrađanima, a pre svega nastoji da podigne svest građana po pitanju zdravlja.

 

Prema rečima dr Borke Šutović, rukovodioca Doma zdravlja u Kostolcu, današnja akcija održava se već nekoliko godina u Kostolcu i posvećena je prezentaciji zdravih stilova života.

 

“ U toku našeg svakodnevnog rada, sprovodimo sve ove aktivnosti, tako da nije samo današnji dan i mesec oktobar posvećen starima, već i cela godina. Trudimo se da poboljšamo njihovo zdravlje, da utičemo na prevenciju bolesti i najvažnije uključimo pacijente u sam tok bolesti lečenja, kako bi doprineli unapređenju njihovog zdravlja. Naravno proces zdravog starenja počinje od mladosti, jer ako se zdravo hranimo i imamo zdrave navike života doživećemo i zdraviju starost – istakla je dr Borka Šutović naglasivši da je veoma važna umerena fizička aktivnost i higijensko dijetetski režim kako bi se sprečile mnoge hronične bolesti.

 

Akcija, koja ima za cilj proveru zdravstvenog stanja starijih sugrađana, sprovedena je u organizaciji Crvenog krsta Požarevac, a u saradnji sa Gradskom opštinom Kostolac i Patronažnom službom Doma zdravlja Kostolac.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!