Doček moštiju Svetog Zosima Tumanskog i Svetog Jakova

 

Svečani doček moštiju svetitelja, koje inače počivaju u manastiru Tumane, kod Golupca, priređen je u četvrtak, 27. jula 2017. godine u 19 časova u Crkvi svetog Maksima Ispovednika. Veliki broj vernika, a naročito bolesnih, došli su da se pomole i poklone svetiteljima u nadi da će im Sveti Zosim i Sveti Jakov olakšati boli i doneti isceljenje, zdravlje i spasenje.

 

 

 

Prepodobni Zosim Tumanski – svetac koji leči najteže bolesti

 

Sveti Zosim je sa mnogobrojnim monasima Sinaitima, došao polovinom 14. veka u Srbiju, tražeći tiho mesto za podvig i molitvu, zaštićen pokroviteljstvom monaholjubivog kneza Lazara. Strogo se podvizavao u isposnici – pećini kamenici sve do smrti. Mošti mu vekovima počivaju u manastirskoj crkvi u Tumanu. Narod im sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja leka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. U redovima za molitvu ima mnogih…. svi primaju utehu i blagoslov svetitelja i iz Tumana odlaze kao novi ljudi. U manastirskom letopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja, od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti… Svetitelj se do danas javlja onima koji ga usrdo mole, darujući mir, blagoslov i utehu.

 

Prepodobni Jakov Tumanski, sveti učenik svetoga učitelja

 

Na monaškom groblju u Tumanu u zimu 1946. godine sahranjen je žički monah dr Jakov Arsović, nekadašnji ambasador Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Reč je o izuzetno obrazovanom diplomati, doktoru filozofije na Sorboni i prava u Mompeljeu. Rodom iz okoline Ivanjice rano se otisnuo usvet. Dostigao je visoka zvanja i funkcije u diplomatiji.

Čudesno dotaknut rukom Božijom, na jednom bogomoljačkom saboru u Vrnjačkoj Banji, preumio je svoje poglede o životu i smislu postojanja, slušajući besede sv.Vladike Nikolaja i bogomoljaca iz naroda. U trenu je ostavio službu i zvanja, moleći vladiku Nikolaja da ga primi u manastir. Kao iskušenik i monah, strogo se podvizavao i odlikovao se mnogobrojnim duhovnim darovima. Posebno je od savremenika upamćen njegov dar prozorljivosti. Čudesno je predskazao bombardovanja Beograda i manastira Žiče tokom Drugog svetskog rata. Istakao se kao veliki misionar i propovednik. Žestoko mučen od komunista, mučenički se upokojio početkom 1946. u jednom pobožnom domu u Rabrovu. Od tada sve do 2014. godine kada su mu obretene mošti, njegov grob je bio stecište bogomoljaca, sveštenika, monaštva, vladika, mnogi su sa groba odnosili zemlju i dobijali isceljenja.

U oktobru 2014. godine, otkrivene su njegove svete mošti. Pronađene sugotovo u celosti sačuvane. Narod iz mnogih krajeva svakodnevno im pritiče, moleći novoga svetitelja, Prepodobnog oca Jakova za pomoć i isceljenje.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!