Suzbijanje ambrozije na teritoriji Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac

 

 

Grad Požarevac i Gradska opština Kostolac i ove godine preduzimaju odgovarajuće mere za suzbijanje ambrozije. Predviđeno je da se suzbijanje i uništavanje ove korovske biljke sprovede na 42 hektara u Požarevcu na sledećim lokacijama: Sopot, Čačalica, Lučički put, Rasadnik, Tulba, Jugovićeva ulica i Vašarište. Od ove godine akcija će obuhvatiti i seoska naselja zahvaljujući uvećanim sredstvima, koja je u te svrhe izdvojio grad Požarevac, a koja prema rečima Dejana Rakića, predsednika štaba za uništavanje ambrozije iznose 3 miliona dinara.

 

  

 

 

Na teritoriji Gradske opštine Kostolac, akcija suzbijanja ambrozije započeta je na prostoru oko restorana „Stara Čarda“ , a sprovešće se i na sledećim lokacijama: ulaz u Kostolac, Samačko naselje, površina oko autobuske stanice prema mostu i obuhvatiće prostor prema preduzeću „PRIM“ i oko njega .

 

Ove godine košenje je započeto 10. jula i trajaće do 18. jula, kada se očekuje završetak prvog kruga uništavanja korovske biljke. Drugi krug suzbijanja ambrozije na teritoriji Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac sprovešće se u septembru, kada se za to budu stvorili idealni vremenski uslovi.

 

 

Ambrozija je biljka koja je pre cvetanja bezopasna, ali se sa cvetanjem raznosi polenov prah koji izaziva alergijske reakcije. Redovnim košenjem ili čupanjem biljke iz korena sprečava se njeno cvetanje, a hemijskim tretiranjem se uništava i suzbija dalje širenje.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!