TE „Kostolac A“ otvorio remontnu sezonu: Blok A1 prvi u remontu

 

Remont će obezbediti da u narednom periodu blok A1 radi uz visok stepen pouzdanosti

 

 

Početak remonta bloka A1 u Termoelektrani „Kostolac A“ 3. maja označio je start remontne sezone u termosektoru ogranka „TE-KO Kostolac“. Prema planiranoj dinamici, predviđeno je da se sve remontne aktivnosti završe do kraja maja, kada ovaj termokapacitet treba da krene sa proizvodnjom električne energije.

 

 
– Remont će obezbediti da u narednom periodu blok A1 radi uz visok stepen pouzdanosti – rekao je Branko Cvejić, glavni inženjer održavanja TE „Kostolac A“.

 

– Svi izvođači radova izabrani su u otvorenim postupcima javnih nabavki, a blagovremeno su urađeni i poslati izveštaji o dodelјivanju ugovora pre početka remonta bloka A1. Realizacija svih poslova odvija se planiranom dinamikom, urađena su ispitivanja, tako da se nismo susreli sa nekim nepoznanicama i nepredviđenim aktivnostima. Realno je očekivati da se remont bloka A1 završi u predviđenom roku uz visok kvalitet radova, što omogućava da se postrojenje vrati u projektno stanje.
Standardne aktivnosti koje će biti urađene tokom ovogodišnjeg remonta bloka A1 jesu revizija turbogeneratorskog postrojenja, remont i revizija pumpi, remont i revizija ventila i pomoćnih uređaja, remont cevnog sistema oba kotla sa ispitivanjima, remont ložnog uređaja oba kotla, remont ozida kotlova i termičke izolacije, remont dopreme uglјa prema ovom bloku, remont visokonaponskih i niskonaponskih motora, revizija elektropostrojenja sa ispitivanjima, kao i revizija i remont merno-regulacione opreme.

 

 

 

Remont bloka zahteva izuzetno veliki stepen koordinacije svih angažovanih firmi jer je na različitim poslovima angažovano dvadesetak izvođača. „Feromont“ je zadužen za remont turbine, pumpi, cevnog sistema i ložnog uređaja, „Enikon“ radi na zameni zagrejača vazduha i sanaciji kanala aerosmeše, „Proizvodnja, remont i montaža“ za remontovanje elektromotora i remont armature, pomoćnih uređaja, ložnog uređaja, elektroopreme i dopreme uglјa.
Radnici „Balkana“ angažovani su na remontu gasno-vazdušnog trakta, dok je revizija duplih ležajeva mlinova poverena firmi „Karlo Peterka“. Metalizaciju cevnog sistema obavlјa „Meser Tehnogas“, a ispitivanje cevnog sistema kotla „Kontrol inspekt“. Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu proceniće vek bubnja kotla, „Termopord“ je zadužen za remont šamotskih radova, a „Termika“ i „PDV inženjering“ obavlјaju remont termičke izolacije. Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“ uradiće elektroispitivanja, a održavanje sistema dalјinskog upravlјanja (SCADA) na 110 kV postrojenju Institut „Mihajlo Pupin“.
„Simens“ radi reviziju mikroprocesorskih zaštita i reviziju upravlјačkog sistema, „Elmond inženjering“ remont frekventnih regulatora, „Elta servis“ remont dizel-agregata. Za merno-upravlјačku opremu turbopostrojenja angažovan je RMS, za etaloniranje merne opreme institut „Vinča“ i za reviziju merenja nivoa u levkovima elektrofiltera „Meris“.

 

Radovi

 

 

U okviru nestandardnih aktivnosti, tokom remonta bloka A1 radi se otvaranje cilindra niskog pritiska da bi se utvrdilo stanje kućišta, zamena zagrejača vazduha prvog stepena na kotlu 2, zamena dela pregrejačkog dela kotla 2 sa prelaznim cevima. Sledi ispitivanje bojlera kotla 2 u cilјu procene veka i zamena cevnih panela ekonomajzera, odnosno grejača, koji su bili van funkcije, kao i još nekoliko aktivnosti manjeg obima.

 

Izvor: Eps Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!